Konstitutionsutskottets betänkande

2009/10:KU22

Nya domförhetsregler för en effektivare Europadomstol

Sammanfattning

I betänkandet behandlas regeringens proposition 2009/10:52 Nya domförhetsregler för en effektivare Europadomstol. Propositionen har inte föranlett några följdmotioner.

I propositionen föreslås att riksdagen godkänner protokoll nr 14a till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen). Genom protokollet ändras domförhetsreglerna för den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen). Syftet med ändringarna är att möjliggöra en effektivisering av förfarandet hos domstolen i avvaktan på att protokoll nr 14, som tidigare har godkänts av riksdagen, ska träda i kraft.

De ändrade reglerna innebär dels att kommittéer med tre domare kan döma i mer rutinartade mål, dels att en enskild domare i enklare fall kan besluta att mål inte ska tas upp till prövning i sak eller att ett mål ska avskrivas. Enligt nuvarande ordning krävs för sådana beslut sju respektive tre domare.

Vidare föreslås att riksdagen godkänner en förklaring om förtida tillämpning av protokoll 14a, för att Europadomstolen så fort som möjligt ska kunna tillämpa reglerna i mål mot Sverige.

Slutligen föreslås, som en följd av ett godkännande av protokoll 14a, en ändring i lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Lagändringen föreslås träda i kraft den dag regeringen bestämmer.

Utskottet föreslår att riksdagen bifaller propositionen.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Nya domförhetsregler för en effektivare Europadomstol

 

Riksdagen godkänner protokoll nr 14a till den europeiska konventionen den 4 november 1950 om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:52 punkt 1.

2.

Förtida tillämpning av protokoll 14a

 

Riksdagen godkänner en sådan förklaring om förtida tillämpning av protokoll nr 14a som avses i artikel 7 i protokollet. Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:52 punkt 2.

3.

Lagförslaget

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:52 punkt 3.

Stockholm den 3 december 2009

På konstitutionsutskottets vägnar

Berit Andnor

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Berit Andnor (s), Per Bill (m), Margareta Cederfelt (m), Andreas Norlén (m), Stefan Tornberg (c), Yilmaz Kerimo (s), Cecilia Wigström i Göteborg (fp), Helene Petersson i Stockaryd (s), Björn Leivik (m), Billy Gustafsson (s), Ingvar Svensson (kd), Anna Tenje (m), Marianne Berg (v), Phia Andersson (s), Annie Johansson (c), Mikael Johansson (mp) och Sinikka Bohlin (s).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I maj 2004 antog Europarådets ministerkommitté ändring nr 14 till Europakonventionen. Protokollet innebär bl.a. att konventionen ändras i syfte att effektivisera Europadomstolen som har ständigt ökande målbalanser.

Protokollet har inte kunnat träda i kraft eftersom Ryssland, som enda medlemsstat, ännu inte har ratificerat det. I avvaktan på att Ryssland ska ratificera protokoll nr 14 har Styrkommittén för mänskliga rättigheter (CDDH) inom Europarådet på Sveriges initiativ utarbetat ett nytt ändringsprotokoll, protokoll nr 14a, som gör några av bestämmelserna i protokoll nr 14 tillämpliga i förhållande till de stater som godkänner protokoll nr 14a. Europarådets folkrättskommitté (CAHDI) har varit delaktig i utarbetandet av protokoll 14a, bl.a. för att säkerställa att protokollet inte kommer i konflikt med Wienkonventionen om traktaträtten.

Mot bakgrund av bl.a. CAHDI:s synpunkter föreslog CDDH två alternativa lösningar som ger samma resultat och som medlemsstaterna själva kan välja mellan. Det ena alternativet innebär att protokoll nr 14 tillämpas provisoriskt med stöd av artikel 25 i Wienkonventionen efter ensidiga deklarationer från medlemsstaterna. Det andra alternativet innebär ett nytt protokoll med delvis samma innehåll som protokoll nr 14, men som inte kräver ratifikation av alla medlemsstater för att träda i kraft. Förslaget i propositionen bygger på det andra alternativet.

Europarådets ministerkommitté antog ändringsprotokoll nr 14a den 12 maj 2009. Protokollet har hittills ratificerats av sju stater, däribland Danmark och Norge. Regeringen undertecknade protokollet den 19 oktober 2009 med förbehåll för ratifikation.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att riksdagen godkänner protokoll nr 14a till Europakonventionen. Protokollet syftar till att effektivisera förfarandet i Europadomstolen, som har en ständigt ökande ärendetillströmning och stora målbalanser. Vidare föreslås att riksdagen godkänner att en förklaring om förtida tillämpning av protokollet avges samt, som en följd av ett godkännande av protokollet, en ändring i lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Utskottets överväganden

Nya domförhetsregler för en effektivare Europadomstol

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen med bifall av propositionen godkänner ändringsprotokoll 14a och en förklaring om förtida tillämpning av detta protokoll samt antar regeringens förslag till ändring i lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Propositionen

Godkännande av protokoll 14a till Europakonventionen m.m.

I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner protokoll nr 14a till Europakonventionen. Protokollet innebär att artiklarna 4, 6 (i fråga om bestämmelserna om enskilda domare), 7 och 8 i protokoll nr 14 kan tillämpas utan hinder av att protokoll nr 14 inte har trätt i kraft.

Av de två alternativa lösningarna som presenteras ovan bedömer regeringen att ratifikation är att föredra framför deklaration. Regeringen anser därför att Sverige bör ratificera protokoll nr 14a. Båda alternativen förutsätter enligt regeringen riksdagens godkännande.

De ändringar av Europakonventionen som följer av protokoll 14a avser två delar. För det första innefattar ändringarna en förstärkning av Europadomstolens möjlighet att sålla bland inkommande klagomål. Detta sker genom att enskilda domare får behörighet att avvisa eller avskriva klagomål, om ett sådant beslut kan fattas utan ytterligare prövning. För sådana beslut krävs i dag tre domare. Domarna biträds i dessa fall av s.k. rapportörer som tjänstgör vid domstolens kansli direkt under domstolens ordförande. För det andra innefattar ändringarna åtgärder för att hantera återkommande klagomål avseende samma fråga. Detta sker genom att de s.k. kommittéernas behörighet utvidgas. En kommitté får, om alla tre ledamöter är eniga om det, ta upp ett klagomål till prövning och samtidigt avgöra det i sak genom en dom, om frågan i målet redan har besvarats i domstolens väl befästa praxis. Ett sådant beslut förutsätter enligt dagens ordning beslut av sju domare.

Tillämpningen av de nya reglerna beräknas enligt propositionen kunna innebära en effektivitetsvinst för domstolen på omkring 20–25 procent.

Det är enligt regeringen angeläget att den nu aktuella reformen kan genomföras gentemot så många medlemsstater som möjligt. Enligt huvudregeln i protokoll 14a skulle det träda i kraft i förhållande till Sverige den första dagen i den månad som följer efter utgången av en tid om tre månader räknat från den dag då Sverige har uttryckt sitt samtycke till att vara bundet av protokollet. I artikel 7 i protokoll 14a ges emellertid en möjlighet för tillträdande stater att förklara protokollet provisoriskt tillämpligt. Om Sverige avger en sådan förklaring skulle de nya bestämmelserna kunna börja tillämpas i förhållande till Sverige redan den första dagen i den månad som följer efter den dag då Sverige har avgett en sådan förklaring.

Regeringen anför i propositionen att mot bakgrund av att Sverige varit initiativtagare till reformen bör protokollet tillämpas i förhållande till Sverige så snart som möjligt, varför en förklaring om förtida tillämpning av protokollet bör avges. När protokollet börjar tillämpas i förhållande till Sverige kan de nya bestämmelserna tillämpas på alla de mål mot Sverige som har inletts vid domstolen.

Protokoll nr 14a är uttryckligen tänkt att vara en tillfällig lösning. Enligt artikel 9 upphör protokollet att gälla fr.o.m. den dag då protokoll nr 14 träder i kraft.

Lagändringen

Som en följd av ett godkännande av protokoll nr 14a föreslås också en ändring i lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna med innebörden att protokollet nämns.

Vid tidpunkten för riksdagens beslut i frågan om godkännande av protokoll nr 14a är det fortfarande oklart när ratificeringsinstrumentet kommer att deponeras hos Europarådets generalsekreterare och när en förklaring enligt artikel 7 i protokoll nr 14a kan avges. Det är därmed oklart när protokoll nr 14a kan träda i kraft gentemot Sverige. Den föreslagna lagändringen bör därför enligt propositionen träda i kraft den dag regeringen bestämmer.

Ändringen från ”tilläggsprotokoll” till ”ändringsprotokoll” även beträffande protokoll nr 11 är avsedd att rätta till en tidigare felaktig benämning i lagtexten.

Utskottets ställningstagande

Utskottet välkomnar de förslag till åtgärder som läggs fram i propositionen för att effektivisera förfarandet i Europadomstolen och därigenom öka förutsättningarna för att minska domstolens målbalanser. Utskottet föreslår därför att riksdagen med bifall av propositionen dels godkänner protokoll nr 14a till Europakonventionen och en förklaring om förtida tillämpning av protokoll nr 14a, dels antar regeringens förslag till lagändring.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2009/10:52 Nya domförhetsregler för en effektivare Europadomstol:

1.

Riksdagen godkänner protokoll nr 14a till den europeiska konventionen den 4 november 1950 om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

2.

Riksdagen godkänner en sådan förklaring om förtida tillämpningar av protokoll nr 14a som avses i artikel 7 i protokollet.

3.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

Bilaga 3

Konventionstexter