Justitieutskottets betänkande 2009/10:JuU28 | |
Gallring ur belastningsregistret av uppgifter om unga lagöverträdare | |
Sammanfattning
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2009/10:191 Gallring ur belastningsregistret av uppgifter om unga lagöverträdare.
I propositionen föreslås ändrade regler om gallring av uppgifter om unga lagöverträdare i lagen (1998:620) om belastningsregister. Enligt förslaget ska uppgifter i belastningsregistret om skyddstillsyn, villkorlig dom, ungdomsvård, överlämnande till vård enligt lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, ungdomstjänst och om att någon enligt 30 kap. 6 § brottsbalken har förklarats fri från påföljd gallras ur registret fem år efter domen eller beslutet om uppgiften avser en person som var under 18 år vid tidpunkten för brottet eller brotten. Nuvarande gallringsfrist för dessa uppgifter är tio år.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2010 och även tillämpas på uppgifter som registrerats före ikraftträdandet.
Utskottet tillstyrker propositionen.
I betänkandet finns ett särskilt yttrande (s, v, mp).
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Förkortade gallringsfrister för unga lagöverträdare |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:620) om belastningsregister. Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:191. |
Stockholm den 6 maj 2010
På justitieutskottets vägnar
Inger Davidson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Inger Davidson (kd), Henrik von Sydow (m), Krister Hammarbergh (m), Margareta Persson (s), Ulrika Karlsson i Uppsala (m), Elisebeht Markström (s), Inge Garstedt (m), Christer Adelsbo (s), Helena Bouveng (m), Lena Olsson (v), Kerstin Haglö (s), Mehmet Kaplan (mp), Anders Hansson (m), Maryam Yazdanfar (s), Karin Nilsson (c), Kjell Eldensjö (kd) och Yvonne Andersson (kd).
Redogörelse för ärendet
Ärendet och dess beredning
Inom Justitiedepartementet har en departementspromemoria, Förbättrad utslussning från sluten ungdomsvård och ändrade gallringsregler i belastningsregistret (Ds 2009:9), utarbetats. I propositionen behandlar regeringen den del av promemorian som avser förslaget om gallring ur belastningsregistret. Övriga förslag i promemorian bereds vidare inom Regeringskansliet.
Promemorian har remissbehandlats. En sammanställning av remissyttrandena finns tillgänglig i Justitiedepartementet (dnr Ju2009/2762/KRIM).
Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Lagförslaget har granskats av Lagrådet som lämnat förslaget utan erinran.
Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås ändrade regler om gallring av uppgifter om unga lagöverträdare i lagen (1998:620) om belastningsregister. Enligt förslaget ska uppgifter i belastningsregistret om skyddstillsyn, villkorlig dom, ungdomsvård, överlämnande till vård enligt lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, ungdomstjänst och om att någon enligt 30 kap. 6 § brottsbalken har förklarats fri från påföljd gallras ur registret fem år efter domen eller beslutet om uppgiften avser en person som var under 18 år vid tidpunkten för brottet eller brotten. Nuvarande gallringsfrist för dessa uppgifter är tio år.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2010.
Utskottets överväganden
Förkortade gallringsfrister för unga lagöverträdare
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:620) om belastningsregister. Jämför särskilt yttrande (s, v, mp).
Propositionen
I belastningsregistret registreras uppgifter om den som genom dom, strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot har ålagts påföljd för brott. Även uppgifter om åtalsunderlåtelse eller att någon har förklarats fri från påföljd enligt 30 kap. 6 § brottsbalken antecknas i registret.
Belastningsregistret har som övergripande syfte att olika myndigheter, framför allt inom rättsväsendet, på ett enkelt sätt ska få tillgång till information om sådana belastningsuppgifter som behövs i verksamheten.
I 17 § lagen (1998:620) om belastningsregister finns bestämmelser om att registrerade uppgifter under vissa förhållanden ska gallras ur registret när viss tid har förflutit från t.ex. dom, beslut eller verkställd påföljd. Gallring innebär att uppgifterna ska förstöras.
Gallringsfristerna är tio, fem eller tre år beroende på vilken uppgift som avses. Uppgifter om skyddstillsyn, villkorlig dom, ungdomsvård, överlämnande till vård enligt lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall och ungdomstjänst gallras efter tio år från domen eller beslutet. För uppgifter om sluten ungdomsvård är gallringstiden tio år efter att påföljden helt verkställts. Uppgifter om att någon enligt 30 kap. 6 § brottsbalken har förklarats fri från påföljd gallras tio år efter domen eller beslutet.
Även uppgift om åtalsunderlåtelse gallras som huvudregel tio år efter beslutet. Om åtalsunderlåtelsen avser en person som var under 18 år vid tidpunkten för brottet gallras uppgiften dock tre år efter beslutet. Denna särskilda ordning för unga lagöverträdare infördes 2008. Syftet med ändringen var att minska de negativa konsekvenser som en registrering i belastningsregistret innebär för unga lagöverträdare som vid något tillfälle gjort sig skyldiga till brott (prop. 2007/08:31, bet. 2007/08:JuU4, rskr. 2007/08:128).
I propositionen föreslås att uppgifter i belastningsregistret om skyddstillsyn, villkorlig dom, ungdomsvård, överlämnande till vård enligt lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, ungdomstjänst och om att någon enligt 30 kap. 6 § brottsbalken har förklarats fri från påföljd ska gallras ur registret fem år efter domen eller beslutet, om uppgifterna avser en person som var under 18 år vid tidpunkten för brottet eller brotten.
Som skäl för förslaget anför regeringen bl.a. att det är viktigt att ytterligare begränsa de negativa konsekvenser som en registrering under lång tid i belastningsregistret kan medföra för en ung person.
Regeringen anför vidare att Åklagarmyndigheten har uppmärksammat en särskild problematik kring gallringsreglerna för ungdomstjänst och ungdomsvård. Enligt Åklagarmyndigheten är det många unga lagöverträdare som inte lämnar sitt samtycke till ungdomstjänst, eftersom en anteckning om sådan påföljd gallras först efter tio år – till skillnad från en uppgift om böter, som gallras efter fem år. Regeringen anför att det enligt Åklagarmyndigheten har uppfattats som ett väsentligt problem av både åklagare och domare att domstolen tvingas välja en mindre lämplig påföljd till följd av hur gallringsreglerna är utformade.
Regeringen anser att skälen för kortare gallringsfrister gör sig särskilt gällande för de yngsta lagöverträdarna. Förslaget avser därför personer som var mellan 15 och 17 år vid tidpunkten för brottet eller brotten.
En gallringsfrist på fem år är enligt regeringen lämplig för de uppgifter som omfattas av förslaget.
Utskottets ställningstagande
Liksom regeringen anser utskottet att de negativa konsekvenser som en anteckning i belastningsregistret kan medföra för en ung person bör begränsas ytterligare. Det är också angeläget att komma till rätta med den särskilda problematik som framkommit kring påföljder som förutsätter den unges samtycke. Utskottet välkomnar därför regeringens förslag om kortare gallringsfrister för uppgifter om vissa påföljder för unga lagöverträdare.
När det gäller de nya gallringsfristernas längd gör utskottet inte någon annan bedömning än regeringen. Förslaget framstår även som väl avvägt när det gäller den ålderskategori och de påföljdsuppgifter som ska omfattas av särregleringen. Utskottet tillstyrker regeringens förslag om ändring i lagen (1998:620) om belastningsregister.
Särskilt yttrande
Förkortade gallringsfrister för unga lagöverträdare (s, v, mp) |
Margareta Persson (s), Elisebeht Markström (s), Christer Adelsbo (s), Lena Olsson (v), Kerstin Haglö (s), Mehmet Kaplan (mp) och Maryam Yazdanfar (s) anför: |
I likhet med utskottsmajoriteten välkomnar vi den föreslagna ändringen, som för övrigt går i en riktning som vi förespråkade redan 2008 (se bet. 2007/08:JuU4).
Liksom i 2008 års lagstiftningsärende föreslås nu att gallringsfristerna förkortas endast för uppgifter om brott som har begåtts av ungdomar i åldrarna 15–17 år. Vi vill därför särskilt lyfta fram de tröskeleffekter som detta innebär för de lagöverträdare som har fyllt 18 år vid tidpunkten för brottet. I det sammanhanget vill vi rent allmänt framhålla att även ungdomar i ålderskategorin 18–21 år särbehandlas av rättsväsendet i en rad bestämmelser på grund av sin låga ålder.
Vår avsikt är att noga, och med tonvikt på de nämnda tröskeleffekterna, bevaka effekterna av den nu aktuella ändringen. Det kan finnas anledning att i framtiden återkomma till frågan om gallringsfrister för lagöverträdare i ålderskategorin 18–21 år.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Propositionen
Proposition 2009/10:191 Gallring ur belastningsregistret av uppgifter om unga lagöverträdare:
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:620) om belastningsregister.
Bilaga 2
Regeringens lagförslag