Justitieutskottets betänkande

2009/10:JuU11

Unga lagöverträdare

Sammanfattning

I betänkandet behandlas Riksrevisionens styrelses redogörelse 2009/10:RRS8 angående hanteringen av unga lagöverträdare jämte en motion med tre yrkanden som väckts med anledning av redogörelsen samt 13 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2009.

Utskottet föreslår att riksdagen lägger redogörelsen till handlingarna och avslår samtliga motionsyrkanden.

I ärendet finns en reservation (s, v, mp) och tre särskilda yttranden (s, v, mp).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Riksrevisionens styrelses redogörelse m.m.

 

Riksdagen avslår motionerna 2009/10:Ju1 yrkandena 1–3, 2009/10:Ju233 och 2009/10:Ju427 yrkande 5 och lägger redogörelse 2009/10:RRS8 till handlingarna.

Reservation (s, v, mp)

2.

Motioner som bereds förenklat

 

Riksdagen avslår de motionsyrkanden som finns upptagna under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden.

Stockholm den 16 februari 2010

På justitieutskottets vägnar

Thomas Bodström

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Thomas Bodström (s), Inger Davidson (kd), Henrik von Sydow (m), Krister Hammarbergh (m), Margareta Persson (s), Ulrika Karlsson i Uppsala (m), Elisebeht Markström (s), Johan Pehrson (fp), Karl Gustav Abramsson (s), Inge Garstedt (m), Christer Adelsbo (s), Helena Bouveng (m), Lena Olsson (v), Kerstin Haglö (s), Mehmet Kaplan (mp), Anders Hansson (m) och Karin Nilsson (c).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Riksrevisionens styrelse har överlämnat redogörelse 2009/10:RRS8 angående hanteringen av unga lagöverträdare till riksdagen. En motion med tre yrkanden har väckts med anledning av redogörelsen. I betänkandet behandlar utskottet även 13 motionsyrkanden rörande unga lagöverträdare som väckts under den allmänna motionstiden 2009. Av dessa yrkanden tar elva yrkanden upp samma eller i huvudsak samma frågor som riksdagen har behandlat tidigare under valperioden, och dessa behandlas därför förenklat.

Utskottets överväganden

Riksrevisionens styrelses redogörelse angående hanteringen av unga lagöverträdare

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger Riksrevisionens styrelses redogörelse 2009/10:RRS8 till handlingarna. Riksdagen avslår vidare fem motionsyrkanden som handlar om att Riksrevisionens rekommendationer bör genomföras, att handläggningstiderna måste kortas samt att lagstiftningsreformen om unga lagöverträdare bör följas upp.

Jämför reservation (s, v, mp).

Redogörelsen och granskningsrapporten

Riksrevisionens styrelse beslutade den 30 september 2009 att överlämna en redogörelse till riksdagen (2009/10:RRS8) med anledning av en granskningsrapport från Riksrevisionen angående de rättsliga myndigheternas hantering av unga lagöverträdare (Hanteringen av unga lagöverträdare – en utdragen process RiR 2009:12). Granskningsrapporten publicerades i juni 2009.

Riksrevisionens styrelse anför i redogörelsen att granskningen visar att myndigheterna ofta inte uppfyller det krav på särskild skyndsamhet i handläggningen av ungdomsärenden som finns i lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL). Handläggningstiderna är ofta längre än vad de lagstadgade tidsgränserna medger och inte heller det generella kravet på skyndsamhet som finns i lagen uppfylls. Sådana brister i handläggningen konstateras såväl hos polis- och åklagarmyndigheterna som hos tingsrätterna. Även brister i socialtjänstens insatser i samband med ungas lagöverträdelser påvisas i granskningen. Av granskningen framgår också att det generella målet att lagföringen ska öka inte uppfylls samt att andelen unga som återfaller i brott tenderar att öka. Styrelsen anser vidare att det är av yttersta vikt att myndigheterna agerar skyndsamt när unga är inblandade i brottslighet. Det är mycket angeläget att samhället reagerar snarast möjligt då unga misstänkts för att ha begått brott. Kopplingen mellan gärningen och straffet blir tydligare om samhället reagerar snabbt för att visa att brott inte tolereras. För det fallet att den unge inte begått det brott han eller hon är misstänkt för är det viktigt att också detta klarläggs skyndsamt. Styrelsen konstaterar att LUL i överraskande hög grad inte följs. Den stora andel ärenden som inte handläggs i enlighet med lagens tidsfrister och det krav som finns på generell skyndsamhet visar enligt styrelsen tydligt att åtgärder behöver vidtas för att bättre organisera handläggningen av ärenden som rör unga lagöverträdare. Detta gäller såväl inom myndigheterna som mellan myndigheterna. Enligt styrelsens mening visar granskningen att det inte finns något behov av lagändringar, utan att det i stället är fråga om att de ansvariga myndigheterna ska följa nuvarande regelverk. Effektivisering av handläggningen förefaller också möjlig. Styrelsen konstaterar även att granskningen visar att regeringen inte har utnyttjat sina möjligheter till styrning och uppföljning. Styrelsen anser att granskningens resultat är av ett sådant intresse och av en sådan betydelse att dessa bör komma till riksdagens kännedom.

Riksrevisionen anför i granskningsrapporten att det generellt sett inte är bristande resurser som är en avgörande faktor bakom de utdragna handläggningstiderna. Riksrevisionen bedömer att det bör finnas en betydande förbättringspotential, t.ex. genom förbättrade rutiner och arbetssätt. Granskningen visar att mål och prioriteringar är otydliga, att uppföljningen är otillräcklig, att det finns brister i kompetens och organisation och att lagens krav på särskild personal inte tillgodoses. Det framgår även av granskningen att det finns brister i rutiner och arbetssätt hos framför allt polis och åklagare samt att det finns brister i samverkan mellan dels åklagare och polis, dels socialtjänsten och de rättsliga myndigheterna. Riksrevisionen framhåller att regeringen har ett ansvar för att myndigheternas hantering av ärenden med unga lagöverträdare inte är tillfredsställande. Riksrevisionen rekommenderar därför regeringen att dels slå fast i myndigheternas instruktioner eller regleringsbrev att särskild skyndsamhet gäller och se till att myndigheterna följer upp att detta mål uppfylls, dels ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder för att förbättra kvaliteten i socialtjänstens yttranden samt förbättra samverkan mellan socialtjänsten och polis och åklagare. Riksrevisionen anser vidare att polisen, Åklagarmyndigheten och Sveriges Domstolar har ett självständigt ansvar för att hanteringen av unga lagöverträdare inte uppfyller lagens krav på särskild skyndsamhet och tidsfrister. Riksrevisionen konstaterar att vissa åtgärder har vidtagits av myndigheterna under den senaste tiden men förordar att dessa angelägna satsningar görs bredare och samlat. Riksrevisionen rekommenderar därför att regeringen uppdrar åt Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket tillsammans med tingsrätterna att gemensamt lämna förslag till åtgärder i ett rättskedjeperspektiv för att förbättra styrningen och uppföljningen när det gäller hanteringen av unga lagöverträdare inom respektive organisation och i ärendeflödet mellan organisationerna, utveckla arbetssätt och rutiner för utredning och lagföring av unga lagöverträdare, säkra relevant kompetens för att hantera ungdomsärenden samt effektivisera samverkan i ärendehandläggningen. Riksrevisionen anser därutöver att följande områden bör analyseras ytterligare av Rikspolisstyrelsen respektive Åklagarmyndigheten innan gemensamma förslag tas fram:

·.    Polisens initiala utredningsåtgärder och arbetssätt, särskilt mot bakgrund av den långa tidsåtgången innan den första fristen börjar löpa.

·.    Åklagarnas rutiner och tekniska system för bevakning av frister och skyndsamhet mot bakgrund av de långa tiderna för handläggningen av unga lagöverträdare.

·.    Åklagarens styrning av och informationsutbyte med polisen under förundersökningen mot bakgrund av den långa tidsåtgången och åklagarens ansvar för kvalitet i brottsutredningen.

·.    Polisens respektive åklagarnas användning av särskilt utsedda handläggare av ungdomsärenden mot bakgrund av att så få av ungdomsärendena handläggs av de utsedda ungdomsutredarna och ungdomsåklagarna.

·.    Underlaget för åklagares beslut att skriva av ärenden mot bakgrund av att det finns möjligheter att skapa bättre förutsättningar för lagföring genom att tidigt vidta relevanta utredningsåtgärder.

Motionerna

I motion Ju1 (s, v, mp) yrkande 2 begärs att de rekommendationer som Riksrevisionen föreslår ska genomföras. I samma motions yrkande 3 anförs att regeringen omedelbart bör se till att de handläggningstider som lagen föreskriver upprätthålls. Även i motionerna Ju233 (s) och Ju427 (s) yrkande 5 begärs åtgärder för snabbare rättslig prövning av ungdomsärenden.

I motion Ju1 (s, v, mp) yrkande 1 framförs att lagstiftningsreformen om unga lagöverträdare som har genomförts bör följas upp.

Pågående arbete

Justitieminister Beatrice Ask har den 11 december 2009 i svar på interpellation 2009/10:126 om insatser för unga lagöverträdare anfört bl.a. följande. Arbetet med att bekämpa ungdomsbrottsligheten är utomordentligt viktigt och de tidsfrister och andra krav som gäller ska självklart uppfyllas. En ung person som bryter mot lagen ska mötas av en snabb, tydlig och konsekvent reaktion på brottet. Regeringen har gett en utredare i uppdrag att kartlägga hur rättsväsendets myndigheter och andra aktörer arbetar brottsförebyggande med de ungdomar som riskerar att utveckla en vanekriminell livsstil. Utredaren tittar särskilt på hur tiderna mellan brottslig gärning och samhällets reaktioner kan kortas och hur samverkan mellan rättsväsendets myndigheter och andra aktörer kan förbättras. Rikspolisstyrelsen har även fattat beslut om ett nationellt inriktningsprogram när det gäller ungdomsbrottsutredningar, och resultaten av satsningen kommer att presenteras under våren. Ett annat bra exempel på vad regeringen gör för att korta handläggningstiderna är det mängdbrottsuppdrag som har getts till polisen, åklagarna och domstolarna tillsammans.

Det utredningsuppdrag om ungdomar som justitieministern hänvisade till i interpellationsdebatten redovisades i december 2009 i promemorian Effektivare insatser mot ungdomsbrottslighet. I promemorian föreslås bl.a. att den särskilda regleringen i 3 § LUL om fördelningen av förundersökningsledningen mellan åklagare och polis bör avskaffas och att regeringen bör uppdra åt Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten att, i enlighet med vad som gäller beträffande övriga brott, reglera fördelningen av förundersökningsledarskapet. Vidare föreslås att regeringen ger Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten ett gemensamt uppdrag att, inom ramen för nuvarande regelverk, utarbeta föreskrifter och allmänna råd, inklusive tidsfrister, för utredningar av ungdomsbrott. Promemorian bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Regeringen har även gett en utredare i uppdrag att föreslå åtgärder för att förhindra kriminella grupperingars etablering i samhället (dir. 2009:8). I uppdraget ingår att föreslå hur samordningen av det arbete som myndigheter, kommuner och andra aktörer bedriver kan förbättras för bl.a. ungdomar. Uppdraget ska redovisas senast den 9 mars 2010. Utskottet har inhämtat att regeringen har för avsikt att utifrån utredningarnas resultat se på frågan om unga lagöverträdare ur ett samlat och övergripande perspektiv.

Sedan 2007 finns det en nationell samverkansgrupp för handläggningsfrågor om unga lagöverträdare. I samverkansgruppen ingår representanter för Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Socialstyrelsen, Domstolsverket, Sveriges Kommuner och Landsting samt Brottsförebyggande rådet.

Från Rikspolisstyrelsen har inhämtats att polisen har tagit fram en åtgärdsplan mot bakgrund av den egna inspektion som gjordes under 2007 och 2008 av polismyndigheternas ungdomsverksamhet (PoA 480-732/09). Resultaten av Riksrevisionens granskning och den egna inspektionen överensstämmer till största del, och det arbete som nu pågår i enlighet med åtgärdsplanen fokuserar således även på de problem som Riksrevisionen pekat på. I planen ingår bl.a. att ta fram modeller för samverkan med andra myndigheter och kommuner, att initiera nationella samråd med Åklagarmyndigheten, kommunerna, Socialstyrelsen m.fl., att förbättra de administrativa metoderna och se över Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd samt att ta fram en nationell utbildning för ungdomsutredare.

Åklagarmyndigheten har i sin verksamhetsplan för 2010 angett att myndigheten under 2010 dels ska ta fram en strategi för hantering av ungdomsärenden, dels fortsätta att bedriva ett tillsynsarbete som tar sikte på handläggningstiderna i ungdomsärenden. I verksamhetsplanen anges även att det i målen för 2010 ingår att särskild vikt ska läggas vid ungdomsbrott när det gäller att öka andelen lagförda samt att lagstadgade beslutsfrister avseende unga lagöverträdare ska följas upp vid kamrarna och åtgärder ska vidtas för att hålla fristerna. Åklagarmyndigheten har vidare tagit fram en nationell åtgärdsplan för riktade insatser mot ungdomsbrott (Utvecklingscentrum Stockholm, januari 2010). Det är bl.a. Riksrevisionens granskning som har utgjort underlag för åtgärdsplanen. I åtgärdsplanen anges att målsättningen är att handläggningstiderna ska kortas och fristerna hållas samt att ungdomsärenden ska prioriteras. I genomförandet ingår en förstärkt samverkan med polis, socialtjänst och domstolar.

Socialstyrelsen gav 2009 ut Barn och unga som begår brott, en handbok för socialtjänsten. Ett av syftena med handboken är att stärka ungas rättssäkerhet och få en nationell enhetlighet i hur man handlägger ärendena. I handboken poängteras nödvändigheten av samverkan mellan myndigheterna, och formerna för hur socialtjänsten på lokal nivå bör samverka med polis, åklagare och domstol anges. Ett avsnitt i handboken behandlar socialnämndens yttranden till åklagare och domstol och omfattar en utförlig redogörelse för de regler som gäller bl.a. i fråga om tidsfrister och skyldighet att lämna yttranden. Det finns vidare detaljerade checklistor för vad som ska och bör ingå i ett yttrande och beskrivningar av hur ett yttrande bör utformas.

När det gäller en uppföljning av reformen av påföljder för unga lagöverträdare som genomfördes 2007, ingår den frågan i utredningsuppdraget att göra en översyn av påföljdssystemet för vuxna och unga lagöverträdare som regeringen beslutade i juni 2009 (dir. 2009:60). Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2012.

Utskottets ställningstagande

Utskottet välkomnar den granskning som Riksrevisionen har genomfört av hur de rättsliga myndigheterna hanterar unga lagöverträdare. De brister som har konstaterats när det gäller handläggningstider m.m. måste enligt utskottets mening givetvis tas på största allvar. De slutsatser och förslag till åtgärder som förs fram i Riksrevisionens styrelses redogörelse ger en god ledning för det fortsatta arbetet inom myndigheterna och Regeringskansliet.

Sedan Riksrevisionens granskning har det inom flera av de berörda myndigheterna vidtagits åtgärder för att inleda ett förbättringsarbete avseende såväl den egna handläggningen som samverkan mellan myndigheterna. Inom Regeringskansliet pågår även ett beredningsarbete när det gäller dessa frågor där regeringen för närvarande inväntar resultatet av pågående utredningsarbete. Utskottet utgår ifrån att det viktiga arbetet med att förbättra organiseringen av handläggningen av ärenden som rör unga lagöverträdare fortsätter inom Regeringskansliet och berörda myndigheter. Mot denna bakgrund anser utskottet inte att det finns anledning för riksdagen att särskilt tillkännage för regeringen att Riksrevisionens rekommendationer bör genomföras eller att handläggningstiderna ska åtgärdas. Utskottet föreslår att redogörelsen läggs till handlingarna och avstyrker motionerna Ju1 yrkandena 2 och 3, Ju233 och Ju427 yrkande 5.

Med hänsyn till den pågående utredningen av lagstiftningsreformen om unga lagöverträdare avstyrker utskottet motion Ju1 yrkande 1 i den mån yrkandet inte kan anses tillgodosett.

Motioner som bereds förenklat

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om brottsförebyggande arbete, kontaktpoliser, åtgärder mot klotter m.m. som rör förslag som har behandlats tidigare under valperioden.

Utskottets ställningstagande

De i bilaga 2 upptagna motionsförslagen, elva motionsyrkanden, rör samma eller i huvudsak samma frågor som utskottet har behandlat tidigare under valperioden. Under 2009 har detta gjorts i betänkandena 2008/09:JuU19 och 2008/09:JuU24. Riksdagen avslog i enlighet med utskottets förslag motionsyrkandena. Utskottet ser ingen anledning att nu göra någon annan bedömning och avstyrker därför motionsförslagen.

Reservation

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservation. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

Riksrevisionens styrelses redogörelse m.m., punkt 1 (s, v, mp)

av Thomas Bodström (s), Margareta Persson (s), Elisebeht Markström (s), Karl Gustav Abramsson (s), Christer Adelsbo (s), Lena Olsson (v), Kerstin Haglö (s) och Mehmet Kaplan (mp).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motionerna 2009/10:Ju1 yrkandena 1–3 och 2009/10:Ju427 yrkande 5, bifaller delvis motion 2009/10:Ju233 och lägger redogörelse 2009/10:RRS8 till handlingarna.

Ställningstagande

För unga som begår brott måste reaktioner ske snabbt. En utdragen process påverkar både lagöverträdaren och brottsoffret negativt. Riksrevisionens granskning visar att varken regeringen eller de ansvariga myndigheterna lever upp till de mål och krav som ställs på hanteringen av unga lagöverträdare. Riksrevisionen ställer upp ett antal rekommendationer som bör vidtas för att hanteringen ska ske på ett bättre sätt. Vi menar att regeringen måste ta till sig dessa rekommendationer. De tidsfrister som lagen ställer upp för handläggningen av unga lagöverträdare måste respekteras. Samarbetet mellan myndigheter måste säkerställas.

Vi anser även att regeringen bör följa upp den stora påföljdsreform för unga som gjordes för några år sedan.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Särskilda yttranden

1.

Särskilt yttrande (s)

 

Thomas Bodström (s), Margareta Persson (s), Elisebeht Markström (s), Karl Gustav Abramsson (s), Christer Adelsbo (s) och Kerstin Haglö (s) anför:

Utskottet har genom förenklad motionsberedning avstyrkt de motionsförslag som finns upptagna i bilaga 2. Då det gäller motionsförslagen hänvisar vi till tidigare ställningstaganden av de socialdemokratiska företrädarna i motsvarande frågor i betänkandena 2008/09:JuU19 och 2008/09:JuU24. Vi vidhåller de synpunkter som framförts i det sammanhanget men avstår från att i förekommande fall på nytt ge uttryck för avvikande uppfattningar i en reservation.

2.

Särskilt yttrande (v)

 

Lena Olsson (v) anför:

Utskottet har genom förenklad motionsberedning avstyrkt de motionsförslag som finns upptagna i bilaga 2. Då det gäller motionsförslagen hänvisar jag till tidigare ställningstaganden av Vänsterpartiets företrädare i motsvarande frågor i betänkande 2008/09:JuU19. Jag vidhåller de synpunkter som framförts i det sammanhanget men avstår från att i förekommande fall på nytt ge uttryck för avvikande uppfattningar i en reservation.

3.

Särskilt yttrande (mp)

 

Mehmet Kaplan (mp) anför:

Utskottet har genom förenklad motionsberedning avstyrkt de motionsförslag som finns upptagna i bilaga 2. Då det gäller motionsförslagen hänvisar jag till tidigare ställningstaganden av Miljöpartiets företrädare i motsvarande frågor i betänkande 2008/09:JuU19. Jag vidhåller de synpunkter som framförts i det sammanhanget men avstår från att i förekommande fall på nytt ge uttryck för avvikande uppfattningar i en reservation.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Redogörelsen

Redogörelse 2009/10:RRS8 Riksrevisionens styrelses redogörelse angående hanteringen av unga lagöverträdare.

Följdmotionen

2009/10:Ju1 av Thomas Bodström m.fl. (s, v, mp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att följa upp lagstiftningsreformen om unga lagöverträdare som har genomförts.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra de rekommendationer som Riksrevisionen föreslår.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att omedelbart se till att de handläggningstider som lagen föreskriver upprätthålls.

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2009

2009/10:Ju233 av Ann-Christin Ahlberg (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om snabbare rättslig prövning av ungdomsbrott.

2009/10:Ju307 av Krister Örnfjäder (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om unga rånare.

2009/10:Ju323 av Göran Montan (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att klottrare borde dömas till klottersanering.

2009/10:Ju350 av Yvonne Andersson och Chatrine Pålsson Ahlgren (båda kd):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ungdomsdomstolar och ungdomsrotlar vid åklagarväsendet.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Statens institutionsstyrelse bör få huvudansvaret även för eftervården av unga brottslingar som dömts till sluten ungdomsvård.

2009/10:Ju354 av Hillevi Engström och Karin Enström (båda m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en förbättrad utslussning från sluten ungdomsvård.

2009/10:Ju364 av Ingemar Vänerlöv (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en åldersgräns för inköp av den typ av färg, huvudsakligen sprejfärg, som klottrare använder.

2009/10:Ju427 av Thomas Bodström m.fl. (s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av brottsförebyggande arbete.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla skolor ska ha kontaktpolis.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för snabbare handläggning för unga lagöverträdare.

6.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätt till offentligt biträde om man är under 21 år.

7.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gallring.

8.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla stöd till unga.

Bilaga 2

Motionsyrkanden som avstyrks av utskottet i förslagspunkt 2

Motion

Motionärer

Yrkanden

2.

Motioner som bereds förenklat

2009/10:Ju307

Krister Örnfjäder (s)

 

2009/10:Ju323

Göran Montan (m)

 

2009/10:Ju350

Yvonne Andersson och Chatrine Pålsson Ahlgren (båda kd)

1 och 2

2009/10:Ju354

Hillevi Engström och Karin Enström (båda m)

 

2009/10:Ju364

Ingemar Vänerlöv (kd)

 

2009/10:Ju427

Thomas Bodström m.fl. (s)

1, 2 och 6–8