den 22 maj

Fråga

2008/09:974 Reklamskattens avskaffande

av Mikael Oscarsson (kd)

till finansminister Anders Borg (m)

Redan 2002 beslutade alla partier i riksdagen, förutom Moderaterna, att reklamskatten skulle avskaffas. Dock beslutades att avskaffandet skulle ske med ”beaktande av de budgetpolitiska målen”, samtidigt som det sades att avskaffandet borde prioriteras.

Åren 2006 och 2007 genomförde regeringen en justering och nedtrappning av skatten. Det innebär exempelvis att tidskrifter, gratistidningar och dagstidningar nu har likställts i reklamskattehänseende, och att skattesatserna sänkts och fribeloppet höjts. Fortfarande kan dock en stor tidning betala upp emot 75 miljoner kronor i reklamskatt under ett år samtidigt som direktreklam och tv-reklam är obeskattade. En annan inkonsekvens får sägas vara bestämmelserna kring reklambilagor i dagstidningarna. Då betalar först dagstidningen reklamskatt på producentens bilaga om 3 procent, sedan beskattas även producenten med en skatt om 8 procent för samma produkt.

Det är därför glädjande att regeringen aviserat en översyn av reklamskatten i samband med de förändringar i presstödet som trädde i kraft den 1 januari 2009. Kulturministern har också uttryckt att ett avskaffande är viktigt av såväl rättviseskäl som ideologiska skäl. Sverige är sannolikt det enda landet i världen som beskattar företagens marknadsföring på detta sätt.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att reklamskatten ska avskaffas under mandatperioden?