den 17 april

Fråga

2008/09:860 Arbetare över 65 år

av Ann-Christin Ahlberg (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Svenska folket blir allt äldre och allt fler kan och vill arbeta långt upp i åldrarna. Dessutom börjar många sitt arbetsliv allt senare då fler studerar allt längre. Tyvärr är många arbetare utslitna långt innan den ordinarie pensionsåldern. Det utslitna kan vara nacken, axlarna eller rent av det mentala.

I dag har arbetstagare rätt att arbeta till 67 års ålder. Saken är dock den att den som är över 65 inte kan få någon sjukersättning. Sjukpenningen upphör efter 180 dagar. Någon a-kasseersättning kan den som är över 65 år heller inte få.

Rehabiliteringsersättning kan man få längst till och med månaden före den då den försäkrade fyller 65 år. Och inom arbetsskadeförsäkringen utges livränta längst till den månad under vilken den försäkrade fyller 65 år. För arbetsskador som inträffar mellan 65 och 67 års ålder betalas dock livränta till den månad under vilken den försäkrade fyller 67 år.

När en äldre arbetstagare blir sjuk en kortare tid kan denne då komma att välja att i stället för att arbeta gå i pension. Med den demografiska utvecklingen så kommer det rimligen att bli så att allt fler kan och vill jobba efter 65. Då blir denna situation alltmer aktuell.

Med anledning av detta vill jag fråga ministern:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att belysa situationen för dem mellan 65 och 67 år som arbetar?