den 15 april

Fråga

2008/09:848 Miljöproblem på västkusten

av Lars-Arne Staxäng (m)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Den kemiska ammunition som inte hann dumpas eller förstöras av de tyska stridskrafterna i andra världskrigets slutskede kom efter kriget av de allierade och Sovjetunionen att dumpas i Östersjön och Västerhavet. Initialt var tanken att man skulle dumpa dessa stridsmedel långt ute i Atlanten men en rad orsaker gjorde att dumpningen skedde närmare land. De allierade genomförde dumpning framför allt i Skagerrak och Kattegatt medan ryssarna genomförde omfattande dumpning i Östersjön. De allierade sänkte vanligtvis hela fartyg lastade med stridsmedel medan ryssarna av tonnagebrist dumpade förslutna behållare direkt från däck.

Helsingforskommissionen som arbetar med att skydda framför allt Östersjön mot miljöföroreningar har identifierat fem områden på havsbottnen i vårt närområde med dumpad stridsgas såsom sarin, tabun, fosgen med mera. Ett sådant område ligger bara 20 distansminuter från västsvenska Måseskär.

Som om detta inte vore tillräckligt så finns det också ett antal fartyg med stora mängder olja som förlist utefter västkusten. Det förlista fartyget Skytteln är ett av de mest kända. Även om en utredning ser över just den frågan är många sänkta eller förlista fartyg verkligen tickande miljöbomber.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att mildra dessa miljörisker runt om våra kuster?