den 15 april

Fråga

2008/09:842 Diktaturers köp av företag i demokratier

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Förr var demokratierna rika och diktaturerna fattiga. I dag tillhör en rad odemokratiska oljestater världens rikaste nationer och Kina är en av världens ekonomiska supermakter. Bristen på demokrati kan exemplifieras med Kuwait. Eftersom ett kuwaitiskt medborgarskap är mycket begränsat och endast män har rösträtt är endast 10 procent av befolkningen berättigad till att rösta.

Saudiarabien, Kuwait, Oman, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten och Kina köper företag, bostäder, mark och anläggningar runt om i världens demokratier – så även i Sverige. Frågan är vad som händer när diktaturerna blir verkliga storägare i demokratiernas företag. Med rädsla talas det om hur Ryssland använder sina energileveranser i politiska syften samtidigt som alla tycks utgå ifrån att diktaturerna aldrig kommer att använda ekonomiska påtryckningsmedel gentemot västvärlden.

Det behövs en demokratiklausul i samband med köp av företag och andelar i företag. Fysiska och juridiska personer från diktaturer som inte förbinder sig att främja demokrati och mänskliga rättigheter ska hindras från att genomföra köp. En företagare från en diktatur ska till exempel förbinda sig att tillåta fackföreningar på sina anläggningar i hemlandet och ha ocensurerade Internetuppkopplingar.

Statlig egendom ska definitivt inte säljas till eller samägas med diktaturer.

Vilka demokratiinitiativ avser statsrådet att ta under ordförandeåret för att förhindra diktaturer från att köpa och inneha andelar i demokratiska staters företag?