den 9 april

Fråga

2008/09:836 Ämnet slöjd i skolan

av Sven Bergström (c)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Det har på senare tid blossat upp en diskussion kring ämnet slöjd i skolan och ämnets vara eller icke vara. Bland annat har framförts att skolämnet slöjd bör ersättas med utbildning i IT. Ämnet slöjd beskrivs gärna som förlegat. Detta är, enligt min mening, en helt felaktig och alldeles förenklad bild av ett, för elevernas utveckling, mycket mångsidigt ämne. Kritiken som riktas mot slöjden grundas ofta på att praktisk kunskap nedvärderas i förhållande till teoretisk kunskap. Slöjden är dock i sig inte något från andra ämnen väsenskilt ämne, utan grundat på till exempel basfärdigheterna att skriva, läsa och räkna, får eleverna att träna på att läsa arbetsbeskrivningar, tillverka ritningar, arbeta efter mått och omsätta dessa olika delar i praktisk handling. Slöjdens arbetsmetoder främjar elevens utveckling på ett allsidigt sätt. Genom konkreta problemlösningar tränas eleverna att utveckla sin skapande och kreativa förmåga. Det är egenskaper som i allra högsta grad även kommer till användning inom näringslivet. Personer med dessa egenskaper betecknas ofta som entreprenörer, med förmåga att skapa och finna nya möjligheter och vägar att gå. En del av eleverna blir även genom slöjden inspirerade till en fortsatt karriär inom ett eller annat hantverksyrke, något som håller på att bli en bristvara i dag. Oavsett om man väljer en karriär som IT-tekniker eller snickare kommer de kunskaper eleverna förvärvar i slöjden till användning.

Barn och ungdomar har alla olika egenskaper och färdigheter. Skolans uppdrag bör även i fortsättningen vara att i rimligaste mån tillgodose barns och ungdomars olika intressen och begåvningar, såväl teoretiskt som praktiskt.

Vad avser utbildningsministern att göra för att främja de praktiska och entreprenöriella inslagen, som bland annat slöjden representerar, i skolan?