den 3 april

Fråga

2008/09:821 Barn som bevittnar våld i hemmet

av Inger René (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Enligt artikel 19 i FN:s konvention om barnets rättigheter ska konventionsstaterna ”vidta alla lämpliga lagstiftnings‑, administrativa och sociala åtgärder samt åtgärder i utbildningssyfte för att skydda barnet mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, innefattande sexuella övergrepp, medan barnet är i föräldrarnas eller den ena förälderns, vårdnadshavares eller annan persons vård.”

Sverige lever i dag inte upp till barnkonventionens krav. Ca 200 000 barn bevittnar varje år våld i hemmet utan att få stöd eller hjälp för att bearbeta detta. Ibland utsätts även barnet självt för våld i hemmet. Problemet är inte att det saknas hjälp att tillgå för dessa barn. Problemet är att vårdnadshavare, oftast fäderna, hindrar sina barn från att få hjälp trots att den andre vårdnadshavaren anser att barnet är i behov av hjälp.

År 2002 tillsattes en kommitté med uppdrag att se över vårdnadslagstiftningen och då särskilt beakta situationen för barn med våld i familjen. Man konstaterade att gemensam vårdnad bör vara utesluten när den ena föräldern utsatt den andra för våld. Lagstiftningen ändrades år 2006 genom att man ställde krav på domstolarna att beakta risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för våld. År 2007 föreslog regeringens särskilda utredare att domstolarna ska ges rätt att besluta att den ena vårdnadshavaren ensam ska kunna bestämma om hjälp till barnet, trots att föräldrarna har gemensam vårdnad. Frågan bereds just nu i Regeringskansliet.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att förändra lagstiftningen på det här området?