den 3 april

Fråga

2008/09:818 Beskattningen av vin inom EU

av Laila Bjurling (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Den 1 juli i år blir Sverige ordförandeland i EU och kan då bättre driva frågor rörande begränsning av alkoholkonsumtionen. Sverige har historiskt tillhört ”spritbältet” medan huvuddelen av Europa mer tillhört ”vinbältet”. EU:s jordbruksstöd går i ganska stor omfattning till vinodling. Vinet och vinodlingen är inte bara ett bekymmer för folkhälsan och frihandeln utan också för miljön. Svenska Naturskyddsföreningen hävdar att vin upptar 3,5 procent av Europas odlingsareal, men använder hela 15 procent av alla bekämpningsmedel. En minskning av Europas vinodling skulle alltså också ha en positiv inverkan på miljön.

Inom EU finns regler om miniskatter på alkohol, nivåer som inget land får gå under, men när det gäller vin är nivån 0 procent. Av EU-25 saknar tolv stater någon som helst skatt på vin, i huvudsak är det de vinproducerande staterna med undantag av Ungern och Frankrike. När Sverige hade olika skattesatser för öl respektive vin fick vi anmärkningar och krav på oss att ändra det förhållandet av konkurrensskäl. Det borde rimligtvis gälla även när vinet inte beskattas alls.

Vilka initiativ avser finansministern att ta under ordförandeskapet för att vin ska bli beskattat i samtliga EU-länder och för att Sverige ska sluta att via medlemsavgiften subventionera vinodling?