den 1 april

Fråga

2008/09:809 Omvandling av samlade betygsdokument till slutbetyg

av Louise Malmström (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

I förordningstexten angående samlade betygsdokument står det att ett betyg som har satts mer än åtta år före slutbetyget bara får tas in i slutbetyget om rektorn på grund av särskilda skäl medger det. Detta har tidigare inte haft så stor betydelse. Nu kommer dock personer med samlade betygsdokument från gymnasie- och vuxenutbildning från början av 2000-talet som behöver pussla ihop sina samlade betygsdokument med nyinlästa kursbetyg till slutbetyg från kommunal vuxenutbildning för att söka vidare eftersom det inte längre är möjligt att söka till högskolan via 25:4-regeln.

Beroende på hur förordningstexten tolkas av den lokala skolledaren kan det för enskilda individer innebära två till tre års ytterligare studier med större studielån och försenad etablering på arbetsmarknaden som följd. En del skolledare är generösa i tolkningen och utfärdar nya slutbetyg, andra tillåter inte att slutbetyg en dag äldre än åtta år används. För den som ska söka vidare innebär det att bostadsorten avgör om du ges möjlighet att få ett slutbetyg eller inte, vilket naturligtvis upplevs som mycket orättvist.

Det är orimligt att det ska vara så stor skillnad på ett samlat betygsdokument från 2001 och ett slutbetyg från samma år. Kunskaper i ett slutbetyg bör värderas lika högt som kunskaper i ett samlat betygsdokument. Ändrar man formuleringen skulle såväl individ som samhälle tjäna på det. Det är inte samhällsekonomiskt försvarbart att en otydlig formulering får sådana konsekvenser. Syftet med förordningstexten kan knappast ha varit det som beskrivs ovan.

Därför vill jag fråga statsrådet om han är medveten om problemet och avser att vidta åtgärder för att rätta till det.