den 26 mars

Fråga

2008/09:788 Meddelarfrihet

av Ann-Kristine Johansson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Yttrandefriheten, som regleras i regeringsformen, innebär att varje medborgare gentemot det allmänna ska kunna förmedla information och uttrycka sina tankar och åsikter i tal och skrift. Vi har också meddelarfrihet i Sverige vilket innebär att alla anställda inom offentlig verksamhet får lämna uppgifter till medier, i syfte att de ska publiceras. Och vi har förbud att efterforska källan – ett så kallat meddelarskydd. Nu har det visat sig att meddelarfriheten i praktiken inte existerar för anställda inom omsorgen med privat arbetsgivare.

En granskning som Riksrevisionen har gjort visar att personal med privat arbetsgivare inom äldreomsorg har svårt att veta vad de får säga om sin arbetsplats. Personalen får inte röja företagshemligheter, och samtidigt är de skyldiga att anmäla allvarliga missförhållanden enligt lex Sarah. Skyddet för yttrandefriheten gentemot arbetsgivare är oklart för anställda i privat verksamhet. Och det oklara rättsläget kan göra det komplicerat för personalen att påvisa fel och missförhållanden i exempelvis omsorgen.

För att säkerställa meddelarfriheten och skyddet för den enskilde räcker det alltså inte att teckna avtal mellan kommunen och den privata entreprenören. Det krävs också förändringar i lagstiftningen.

Avser statsrådet att ta initiativ till förändringar så att även den enskilde privatanställde inom äldreomsorgen får samma lagstadgade skydd som de offentliganställda?