den 23 mars

Fråga

2008/09:776 Kretsloppsbaserade åtgärder för att motverka stranderosion

av Ewa Thalén Finné (m)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Flera kommuner i främst södra Sverige har omfattande problem med stranderosion. Pilotfallet har i flera år varit Ystads kommun som vid upprepade tillfällen sökt tillstånd att återföra eroderad sand från havsbottnen till aktuella stränder. Den metod kommunen föreslår är vanlig i andra länder och förordas av flera svenska myndigheter.

Tidigare har såväl Länsstyrelsen i Skåne som miljödomstolen gett sina respektive godkännanden för verkställande av åtgärder. Dessutom har även SGI och SGU i sina remissyttranden förordat godkännande av kommunens ansökan, som senast behandlades av regeringen våren 2008.

Trots detta har Ystads kommun efter snart tio års förbättrade och utvecklade ansökningar inte beviljats att verkställa åtgärderna. Ett av skälen tycks vara dubbelprövningen mot först miljöbalken och sedan kontinentalsockelförordningen. Ytterligare ett skäl tycks vara allmän motsträvighet från Naturvårdsverket som primärt inte har förordningen på sitt bord, och inte heller har expertis att bedöma geologiska förutsättningar.

Sammantaget har kommunen hamnat i ett moment 22 där Naturvårdsverket kräver omfattande och mycket kostsamma kartläggningar av sjöbottnen som måste bekostas av kommunen, när andra myndigheter och instanser inte anser detta nödvändigt. De kretsloppsbaserade åtgärderna mot stranderosion går därmed inte att genomföra och Sverige riskerar att förlora skyddsvärda naturvärden.

Vad avser miljöministern att göra för att underlätta genomförandet av kretsloppsbaserade åtgärder för att motverka stranderosion?