den 11 mars

Fråga

2008/09:724 Kap Verde och svensk Afrikastrategi

av Birgitta Eriksson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Jag hade nyligen förmånen att besöka Kap Verdeöarna som turist och kunde konstatera att det var ett intressant land. Kap Verde är en parlamentarisk demokrati. Staten har alltsedan självständigheten 1975 i stor utsträckning visat en vilja att respektera de mänskliga rättigheterna. Nuvarande grundlag är från 1992 då flerpartisystem infördes, alla politiska val inklusive maktskiften har hållit godtagbar standard. Den politiska viljan förefaller finnas för fortsatt konsolidering av demokrati och mänskliga rättigheter.

De sociala och ekonomiska utvecklingsansträngningarna har fått ett visst utfall i att Kap Verde nått en högre levnadsstandard än de flesta länder i Afrika. FN:s utvecklingsprogram UNDP:s utvecklingsindex rankar Kap Verde jämförelsevis högt – på plats 102 av 177, vilket är högt i förhållande till övriga länder i Afrika söder om Sahara. Från och med januari 2008 kommer Kap Verde enligt FN inte längre att klassas som ett minst utvecklat land utan som ett lägre medelinkomstland. Trots den positiva utvecklingen lever fortfarande en tredjedel av befolkningen i fattigdom och fler kapverdier bor utomlands än på själva öarna. Kap Verde är medlem i OAU och den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas. Kap Verde tillhör den alliansfria rörelsen och har också verkat för att knyta förbindelser med alla portugisisktalande stater. Kap Verde vill också närma sig EU och ingå i det som kallas Makaronesien (med Azorerna, Madeira och Kanarieöarna).

Kap Verde torde kunna spela en intressant roll som brobyggare mellan Afrika och Europa liksom mellan Europa och Latinamerika (Brasilien).

Avser utrikesministern ta några initiativ för att Sverige ska knyta närmare kontakter med och understödja en internationell roll för Kap Verdeöarna?