den 4 mars

Fråga

2008/09:696 Etiken i fondbolagens placeringar

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I juni förra året gick Sjunde AP-fonden och organisationen Svenska Freds ut med ett gemensamt utspel att den statliga pensionsförvaltaren skulle utesluta alla företag som utvecklar och producerar klusterbomber eller kärnvapen. De två parterna uppmanade andra att följa efter. Flera stora svenska fondbolag har i stället ökat sina investeringar i företag som är med och tillverkar klusterbomber eller kärnvapen, visar en genomgång av en stor morgontidning av de fyra stora fondbolagens globalfonder

Exempelvis hade ett fondbolag den 30 juni 2008 bara ett bolag från den svarta listan i sin globalfond, British Aerospace, enligt den information som lämnats till Finansinspektionen. Ett halvår senare hade antalet bolag ökat till sex stycken. Bland annat har man köpt aktier i Boeing, General Dynamics, Lockheed, Raytheon och Northrop Grumman, samtliga förknippade med tillverkning av kluster- eller kärnvapen. Här handlar det om poster på 3 000–7 000 aktier och ett marknadsvärde på ca 1,5–2,2 miljoner kronor. I ett annat fondbolag fanns det också fler bolag från den svarta listan vid årsskiftet jämfört med tidigare. Exempelvis har fonden köpt på sig 57 442 aktier i europeiska EADS som varit med och tillverkat svenska flygvapnets klustervapen bombkapsel 90. Tillkommit har också amerikanska Lockheed Martin, Northrop Gruman och Rolls Royce Group som alla finns med på Sjunde AP-fondens svarta lista. Vad gäller de två övriga fondbolagen hade ett ökat sina omstridda innehav med ett bolag till fyra och det andra har oförändrat antal, fyra stycken. I det sistnämnda är det enbart bolag som har kopplingar till kärnvapenindustrin.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sjunde AP-fondens etiska regler och svarta lista ska anammas av de stora fondbolagen?