den 20 februari

Fråga

2008/09:653 Skatteavtalet mellan Sverige och Danmark

av Ulf Nilsson (fp)

till finansminister Anders Borg (m)

Kontakterna över Öresund har glädjande nog utvecklats kraftigt sedan bron byggdes. I dag arbetspendlar mer än 20 000 personer över sundet mellan Sverige och Danmark.

Mellan Sverige, Norge och Finland finns så kallade gränsgångarregler för personer som är bosatta i en gränskommun men jobbar i grannlandet. Dessa regler innebär att personerna betalar sin skatt där de bor, eftersom de använder den offentliga servicen i sin hemort mer än på sin arbetsort. Sådana regler gäller inte för dem som arbetspendlar mellan Skåne och Själland. Efter ett avtal mellan Danmark och Sverige år 1997 ska skatt betalas där man arbetar.

Det är betydligt fler som bor i Sverige och arbetar i Danmark än tvärtom. Visserligen ska Skatteverket och dess danska motsvarighet räkna ut ett utjämningsbelopp för att kompensera respektive land för förlorade skatteintäkter. Men det finns så många undantag att Sverige och Skåne förlorar stora skatteintäkter. Øresundsinstituttet och Skatteverket har analyserat det svensk-danska skatteavtalet och konstaterat att de skånska gränskommunerna förlorar en halv miljard kronor per år. Ur svensk och skånsk synpunkt är det mycket angeläget att regeringen inbjuder till svensk-danska förhandlingar om ett förändrat skatteavtal.

Avser finansministern att vidta några åtgärder för att omförhandling av skatteavtalet ska komma till stånd?