den 20 februari

Fråga

2008/09:652 Offentliga sektorn i lågkonjunktur

av Carin Runeson (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I valrörelsen 2006 myntade de borgerliga allianspartierna begreppet arbetslinjen. Det betyder att alla som kan arbeta ska arbeta, vilket torde vara en allmängiltig uppfattning. Under de senaste månaderna har dock ett mycket stort antal människor som inget hellre vill än arbeta blivit varslade och även uppsagda. Det är inte enbart inom industrin och företagsvärlden i övrigt som anställda nu blir utan arbete.

Även kommuner och landsting, vår viktiga offentliga sektor, tvingas varsla behövd personal om uppsägning på grund av bland annat minskade statliga bidrag och den rådande lågkonjunkturen. Detta medför i sin tur att den svenska välfärden, vård, skola och omsorg, är i fara och människornas möjligheter till utbildning, omsorg och trygghet hotas. Behovet av utbildning, sjukvård, äldre- och handikappomsorg minskar ju inte på grund av underskott i den kommunala och landstingskommunala börsen. Viktigt är också att ha en god kvalitet inom dessa verksamheter,

På en direkt fråga i en tv-intervju med statsrådet Mats Odell, huruvida regeringen är beredd att tillskjuta mer pengar till kommuner och landsting för att välfärden ska kunna bibehållas, svarade statsrådet ett klart nej med motiveringen att kommunerna måste lära sig att anpassa ekonomin till en lågkonjunktur.

Svaret på tv-journalistens fråga till trots är min fråga till statsrådet Mats Odell:

Ämnar statsrådet vidta några ekonomiska åtgärder så att kvaliteten inom skolan, äldreomsorgen och sjukvården ska kunna bibehållas?