den 20 februari

Fråga

2008/09:647 EU och dun från levande fåglar

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

I början på februari i år avslöjades att dunleverantörer plockar dun från levande fåglar. Dunet köps sedan upp av svenska återförsäljare. Ovetande svenska konsumenter köper sedan produkter som till exempel dunjackor. Fåglarnas fötter och vingar binds ihop, så att de inte ska kunna sprattla när dunet rycks loss. Efter varje plockning har fåglarna öppna sår som sys utan bedövning. Djurplågeri är det enda ord som kan användas för att beskriva vad fåglarna utsätts för.

Sverige är beroende av att importera dun från andra länder. Inom EU är det förbjudet att plocka fåglar levande. EU-förbudet tycks dock inte hindra att dun från länder utanför EU når den europeiska marknaden. Kina är en av världens största dunproducenter.

Sedan den 31 december 2008 är handel med hund- och kattskinn förbjudet i Europa efter beslut av EU:s ministerråd. Enligt förordning 1523/2007 råder förbud att släppa ut päls av katt och hund och varor som innehåller sådan päls på europeisk marknad. Ett liknande beslut inom EU när det gäller dun från levande fåglar är enligt min uppfattning självklart.

Är jordbruksministern beredd att inom EU verka för att handel med dun från levande fåglar förbjuds inom EU?