den 6 februari

Fråga

2008/09:580 Vårt gotländska kulturlandskap

av Christer Engelhardt (s)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Den biologiska mångfalden av både växter och djur är stor på Gotland. Det bidrar starkt till att länet är en stor attraktion inom turistnäringen. Ängar, alvarmark och skogsbeten är ett kännetecken för ön och bildar det unika kulturlandskapet, som inte bara kan anses vara en gotländsk angelägenhet utan även är nationellt viktigt. Gotland har mycket betesmark och ängen som, genom sin attraktionskraft för turismen, är att betrakta som ett nationellt intresse.

Jordbruksverket har nyligen sänt ut en remiss om förändrade regler för betesbidrag på trädbevuxen mark, utifrån att vissa EU-villkor måste vara uppfyllda för att komma i fråga för dessa bidrag. Frågan diskuteras naturligtvis intensivt på Gotland och man fruktar att förslaget kan komma att bli ett allvarligt hot mot det gotländska skogs- och lantbruket och dess levande kulturlandskap.

Ett exempel är att det föreslås max 60 träd per hektar för att man ska få gårdsstöd. Det vanliga beståndet på Gotland är 100 träd per hektar, vilket är till gagn för både vegetation och artrikedomen. Med färre träd är risken stor att blåsten kommer att påverka mer och skapa torrare och blåsigare områden.

Om gårdsstödet försvinner för många av Gotlands skogs- och lantbrukare så riskeras stora värden, inte minst i form av det unika landskapet och därmed sammanhängande besöksturism, att gå förlorade.

Jag vill fråga vilka åtgärder ministern är beredd att vidta för att säkerställa framtiden för såväl skogs- som lantbruk på Gotland.