den 3 oktober

Fråga

2008/09:58 Växande kritik mot IMF i syd

av Hans Linde (v)

till finansminister Anders Borg (m)

Den 11–13 oktober håller IMF sitt årsmöte i Washington. Två av de frågor som står på IMF:s dagordning är fondens övervakning av medlemsländernas ekonomier och regelverket för utlåning. Samtidigt växer kritiken mot IMF bland många låg- och medelinkomstländer i syd. Under sommaren har 13 länder i framför allt Sydostasien bildat en egen katastroffond för finansiella kriser kopplad till Asiatiska utvecklingsbanken, ADB. Sju latinamerikanska länder bildade i oktober 2007 Banco del Sur, en bank som ska genomföra utlåning för utvecklingsprojekt och vid finansiella kriser. Bakom dessa initiativ finns en uttalad kritik mot IMF:s tidigare räddningspaket och makroekonomiska policyvillkor samt en vilja att frigöra sig från beroendet av IMF. Under de senaste åren har en rad länder, bland annat Argentina och Venezuela, valt att betala tillbaka sina lån till IMF i förtid, också detta utifrån en växande kritik mot IMF:s krav och agerande.

Kritiken mot IMF är också omfattande från folkrörelser och det civila samhället. Global unions, som samlar 168 miljoner medlemmar i 155 länder, riktar skarp kritik mot IMF:s ensidiga fokus på avregleringar och privatiseringar och varnar för att IMF kan komma att spela samma destruktiva roll i dagens finansiella kris som man gjorde i den asiatiska krisen för tio år sedan.

Jag vill med anledning av detta fråga finansminister Anders Borg:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att förmå IMF att tillmötesgå den växande kritiken från syd och se över villkoren för långivning och så kallade räddningspaket?