den 3 oktober

Fråga

2008/09:56 Krisen inom Kronofogdemyndigheten

av Britta Rådström (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Prognoserna pekar på att Kronofogdemyndigheten kommer att överskrida sina 1,6 miljarder kronor i budget för i år med ca 60 miljoner kronor. Kronofogdemyndigheten har dessutom, under tiden som krisen förvärrats under året, belånat sig maximalt. Redan har den möjliga anslagskrediten på 48,3 miljoner kronor, högst 3 procent av nästa års budget, utnyttjats fullt ut. Stora investeringar väntar samtidigt, bland annat i datorsystem för att klara ökat ansvar i och med nya lagar som riksdagen beslutat om.

Rikskronofogden har talat om att 150 av de totalt 2 500 anställda måste varslas. Fördelningen på olika orter är oklar. Förutom möjliga uppsägningar har kronofogden nu infört nyanställningsstopp samt prövning av varje återrekrytering. Dessutom ses alla avtal och lokalkostnader över.

Orsaken till krisen, enligt rikskronofogden, är att myndigheten vid årsskiftet skildes åt från Skatteverket. Inför delningen underskattades kostnaderna för att driva en fristående myndighet radikalt och dessutom gav inte statsrådet nödvändiga anslag.

Från socialdemokratiskt håll har vi varnat för att delningen var ekonomiskt ovarsam, nu har vi facit.

På vilka omständigheter och fakta har statsrådet baserat sitt ställningstagande om att Kronofogdemyndigheten skulle genomföra en så snabb och slutgiltig administrativ separation från Skatteverket?