den 3 oktober

Fråga

2008/09:54 Åtgärder mot metallstölder

av Inge Garstedt (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Under midsommarhelgen blev företaget Alfa Laval utsatt för en metallstöld. Tjuvarna kom över ca 80 ton titan till ett värde av 23 miljoner kronor. Enligt polisen är stölden den största i sitt slag i Lunds historia. Sådana stölder är dock inte ovanliga – tvärtom har metallstölder ökat i omfattning och utgör ett allt större hot mot företag och byggarbetsplatser som ofta saknar tillräcklig beredskap mot den här typen av organiserade stölder.

I högkonjunkturer stiger metallpriserna kraftigt. Många metaller och legeringar, som koppar, aluminium, mässing och rostfritt stål, har fördubblats i värde under de senaste åren. Det har gjort byggarbetsplatser och lagerlokaler attraktiva för den organiserade brottsligheten och det avspeglas i brottsstatistiken.

Effekterna för samhället är skadliga och kan vara farliga framför allt vad gäller infrastrukturen. Stölderna i sig är också allvarliga för de företag som drabbas. Radiomaster slaktas på sina delar så att radiotrafiken slås ut och kraftbolag blir bestulna på sina kablar vilket hotar elförsörjningen.

Metallstölderna är ofta en del av en grovt kriminell och organiserad brottslighet som måste uppmärksammas. Samhället måste sätta metallstölderna i dess rätta sammanhang och anpassa brottsrubricering och straffsatser till de farliga samhällseffekter som metallstölderna faktiskt innebär och inte enbart se till det ekonomiska värdet. Därför ligger det i allas intresse att metallstölderna stoppas.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder avseende straffskärpning för metallstölder?