den 22 december

Fråga

2008/09:449 Palliativ vård

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Statens medicinsk-etiska råd har föreslagit att regeringen ska utreda förutsättningarna för läkarassisterat självmord. Sjuka människor riskerar att känna sig pressade att begära aktiv dödshjälp för att man inte vill ligga anhöriga till last. Det är viktigt att ett humanistiskt samhälle ständigt värnar människovärdet oavsett livssituation. Det tveksamma i förslaget återspeglas av en undersökning gjord av Läkaresällskapet där endast en tredjedel av läkarna svarade att det vore acceptabelt för läkare att förändra sin yrkesroll på detta sätt, även om det vore legaliserat av riksdagen.

Människors rädsla för att dö i plågor måste tas på allvar. Många känner inte till att sjukvården i dag kan lindra både den fysiska och psykiska smärta som kan uppstå vid livets slutskede. Jag vet av egen erfarenhet hur sådan palliativ vård kan fungera till ovärderligt stöd för patienten och anhöriga, och kan ta bort önskan om att ta sitt liv i förtid. Problemet är att denna vård inte fungerar väl i hela landet och att kunskapen om palliativ vård är ojämn inom olika läkardiscipliner. På vårdhem för döende utgör cancerpatienterna 90 procent av de boende, medan 75 procent av alla dödsfall beror på andra orsaker enligt Svenska Palliativregistret.

Vilka åtgärder tänker socialministern vidta för att tillförsäkra alla människor god tillgång till palliativ vård vid livets slut?