den 18 december

Fråga

2008/09:433 Brottslighet i den ekonomiska krisens spår

av Birgitta Eriksson (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Brottsligheten har också sin branschuppdelning och sina entreprenörer. Den bedrivs småskaligt eller som i fallet med den grova organiserade brottsligheten som storföretag med olika filialer och underentreprenörer. Att tillgodogöra sig pengar är oftast drivkraften och våldsutövning mer ett medel för att komma över andra människors tillgångar. Brottslighetens aktivitet på olika områden styrs också av vinstmöjligheten. Vinstmarginalerna av olika brottsliga verksamheter kan öka och minska.

Brottsligheten följer på sitt sätt den vanliga ekonomin i spåren. Vi har nu gått in i ett nytt ekonomiskt skede med finanskris och lågkonjunktur. Det är då viktigt att de brottsbekämpande myndigheterna analyserar vilka konsekvenser detta kan ha. Antalet finansmarknadsbrott förefaller öka men om detta beror på krisen eller att krisen avslöjat brister i kontroll och efterlevnad av reglerna kan vara svårt att säga.

Den grova, organiserade brottslighetens utveckling i Sverige har följt en egen kurva utifrån att den också blivit internationaliserad. Den ekonomiska krisen lär också här öppna för nya möjligheter till exempel i rekryteringen då individer utan möjligheter till vita arbeten och hederlig försörjning kan lockas till att arbeta och försörja sig i den svarta ekonomin och genom brott.

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det anförda i frågan?