den 12 december

Fråga

2008/09:399 Aktivitetsersättning för elever i gymnasiesärskolan

av Louise Malmström (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Aktivitetsersättning är ett stöd för 19- till 29-åringar som inte kan arbeta på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning. Reglerna för försäkringskassans aktivitetsersättning för unga människor med funktionsnedsättning blev stramare i somras.

I Norrköping har gymnasiesärskolan uppmärksammat att deras elever riskerar att komma i kläm med de nya reglerna. Redan tidigare krävdes läkarintyg för att få aktivitetsersättning, men nu måste det mer utförligt beskrivas vad personen klarar och inte klarar. Intyg har redan ifrågasatts och ansökningar har avslagits utan tydliga motiv. Den dokumentation som lärarna i skolan lämnar kring vad eleverna kan och hur de fungerar i olika situationer kan dessutom få oerhört stor betydelse för elevernas framtid.

Även då det gäller övergången från utbildning till arbete riskerar den här gruppen att få problem. Först och främst jobbar kommunen för att särskoleeleverna ska få jobb direkt efter avslutad gymnasieutbildning. Men få i den här gruppen har möjlighet att få jobb om de inte först får chansen att visa upp sig ordentligt för arbetsgivaren. Aktivitetsersättningen har gett dem den extra tid de har behövt. Nu är risken stor att de i stället hänvisas direkt till försörjningsstöd och det blir svårare att hitta arbeten som är anpassade efter deras förmåga, något som är extra angeläget för en grupp som mer än andra behöver struktur och utmaningar i vardagen för att de inte ska tappa det de lärt sig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet hur hon ställer sig till konsekvenserna av de nya reglerna för gymnasiesärskolans elever och om hon i stället avser att verka för att deras väg till arbete stöds på något annat vis.