den 10 december

Fråga

2008/09:373 Mänskliga rättigheter i Turkiet

av Anne Ludvigsson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Skydd för de mänskliga rättigheterna ingår som en del i Köpenhamnskriterierna, vars uppfyllande är ett villkor för EU-medlemskap.

Sedan AK-partiet övertog regeringsmakten 2002 har en rad reformåtgärder genomförts och Turkiet påbörjade medlemskapsförhandlingar 2005.

En turbulent inrikespolitisk situation under 2007–2008 har gjort att landet har förlorat tid och tappat energi i det fortsatta reformarbetet.

Tyvärr, enligt min uppfattning, går arbetet för mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter för närvarande bakåt i Turkiet.

Rättsprocessen mot det syrisk ortodoxa klostret Sankt Gabriel i staden Midyat och hotet om att klostrets egendom konfiskeras är ett exempel.

Domen, tio års fängelse, mot den tidigare parlamentsledamoten Leyla Zana är ett annat exempel på att yttrandefrihet och mänskliga rättigheter inte råder i Turkiet.

Kraven på Turkiet från Sverige och EU måste vara tydliga för att möjliggöra ett framtida EU-medlemskap.

Hur kommer utrikesminister Carl Bildt att agera i dessa båda fall för att påvisa att detta inte är acceptabelt för ett kandidatland och något som Sverige och EU över huvud taget inte accepterar?