den 10 december

Fråga

2008/09:370 Reell operativ kapacitet för lufttankning av JAS 39 Gripen

av Allan Widman (fp)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Tankning av stridsflygplan i luften är nytt för det svenska försvaret.

I juni 1997 beställde svenska staten den tredje delserien om 64 stycken JAS 39 C/D inklusive lufttankningsförmåga.

I april 1998 så prövas tekniken för lufttankning av Gripen i luften för första gången. Det är med ett jetdrivet lufttankningsflygplan av typ VC-10 tillhörig brittiska Royal Air Force.

Flera militära flygstyrkor i Europa och Amerika använder turbopropdrivna C-130 Hercules för lufttankning också av sina jetdrivna stridsflygplan. Om Sverige skulle vilja bygga upp en egen nationell kapacitet för lufttankning med C-130 Hercules, så torde det därför finnas väl beprövad teknik för detta.

Den särlösning som sedan en längre tid utvecklas för att införas på ett enda svenskt transportflygplan, C-130 Hercules (TP 84), är tekniskt innovativ, men innebär dessvärre onödiga risker för personal och materiel. Svenska militära flygplan har redan drabbats av skador som kostat mångmiljonbelopp att reparera.

Det torde vara ekonomiskt och operativt fördelaktigt att anskaffa svensk lufttankningskapacitet gemensamt med andra stater genom deltagande i en multinationell pool. Till exempel den brittiska lufttankningsflottan med jetdrivna Airbusflygplan, som är beslutad och under uppbyggnad, bör ses som ett reellt alternativ.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa kapacitet för lufttankning av JAS Gripen under övning och skarpa insatser i närtid?