den 5 december

Fråga

2008/09:362 Den kristna minoritetens situation i Turkiet

av Annelie Enochson (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Sedan år 2005 för Turkiet medlemskapsförhandlingar med Europeiska unionen. Det grundläggande kravet för att ett kandidatland ska bli accepterat som medlem i EU är att det uppfyller de så kallade Köpenhamnskriterierna. Ett av dessa kriterier är att kandidatlandet ska ha stabila institutioner som garanterar demokrati, mänskliga rättigheter, en fungerande rättstat och skydd för nationella minoriteter.

Sankt Gabriel-klostret i Midyat i sydöstra Turkiet är en mycket viktig religiös och kulturell plats för Turkiets kristna minoritet. Klostret, som grundades för ca 1 600 år sedan, är en del av det assyrisk/syrianska kulturarvet. Majoritetsbefolkningen i tre omgivande byar verkar nu för att konfiskera delar av klostrets mark. Den turkiska staten har delvis legitimerat dessa anspråk genom att öppna en rättsprocess mot klostret.

Turkiets kristna minoritet, som har utsatts för svåra övergrepp i tidigare historiska skeden, upplever sig mycket pressad av den nu uppkomna situationen. För Turkiets ställning som kandidatland i EU är det av yttersta vikt att landet har ett fullgott minoritetsskydd i enlighet med Köpenhamnskriterierna.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Turkiet uppfyller sina åtaganden gentemot landets kristna minoritet?