den 5 december

Fråga

2008/09:361 Hot om konfiskation av Sankt Gabriel-klostret i sydöstra Turkiet

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Sankt Gabriel-klostret, ett av kristenhetens äldsta kloster grundat 397 e.Kr., hotas i dag av att få delar av sin mark konfiskerad genom en rättsprocess som drivs av tre muslimska grannbyar i Midyat i sydöstra Turkiet. Det första rättegångstillfället ägde rum den 19 november 2008, och processen beräknas fortsätta den 19, 24 och 31 december 2008.

I dag är Sankt Gabriel-klostret biskopssäte för Turabdinprovinsen och har ett stort värde som helgedom för assyrier/syrianer över hela världen. Trots att klostret alltsedan 1938 har de dokument som intygar dess äganderätt, och att man betalat skatt för egendomen, har domstolen valt att öppna upp för en rättsprocess mot klostret. Klostret och dess landegendom har tillhört den syrisk-ortodoxa kyrkan i mer än 1 600 år.

Turkiet har i medlemsförhandlingarna med EU förbundit sig att följa Köpenhamnskriterierna om bland annat mänskliga fri- och rättigheter. Religionsfriheten har en avgörande betydelse för ett lands demokratiska utveckling. Uppenbart är att den kristna minoritetens medborgerliga rättigheter hotas i detta fall i Turkiet. Tidigare har stora kristna grupper av syrianer/assyrier/kaldéer tvingats fly, inte minst till Sverige.

Redan 1923 undertecknade Turkiet Lausannefördraget vilket ger icke-muslimska minoriteter rättigheter i Turkiet. I februari 2008 reviderade det turkiska parlamentet lagen om religiösa stiftelsers rätt att bland annat äga mark.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i relation till Turkiet för att säkerställa att den kristna minoritetens medborgerliga rättigheter tillvaratas i fråga om rättsprocessen kring Sankt Garbriel-klostret i Midyat i sydöstra Turkiet?