den 14 november

Fråga

2008/09:251 Fördröjning av adoptionsärenden och adoptanters ålder

av Kjell Eldensjö (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Vid en adoption står barnets bästa i fokus. Därför har man satt upp en rad kriterier som ska vara vägledande för att adoptionen ska gå igenom. Ett sådant kriterium är att adoptivföräldrar inte får vara för unga eller för gamla.

I föräldrabalken stadgas att den som vill adoptera ska ha fyllt 25 år. I socialtjänstlagens 6 kap. 12 § stadgas att man vid lämplighetsbedömningen ska ta hänsyn till sökandens ålder. Där finns ingen fast övre gräns lagstadgad, men rättsfall visar nu att ett generellt medgivande att ta emot barn för adoption i allmänhet inte ges till personer över 45. Därför bör den som ansöker om att få adoptera inte vara över 42 år. Ansökan får inte heller vara äldre än två år.

Dessvärre har det visat sig att socialtjänsten i vissa kommuner fördröjt behandlingen eller att det inte funnits barn att adoptera under så många år att personer som godkänts som adoptanter långt innan de passerat 45-årsgränsen ändå inte får adoptera i slutändan. Det har även hänt att personer som passerat 42 år och endast förnyat sin ansökan – som tidigare beviljats – har fått avslag. Det finns slutligen exempel på kommuner där en person, trots att 45-årsgränsen passerats, fått ta emot ett adoptivbarn, medan en annan fått avslag – just med hänvisning till åldern.

Hög ålder hos de sökande kan vara ett tillräckligt skäl för att ett medgivande till adoption inte ska lämnas. Däremot är det märkligt när praxis skiljer sig åt från fall till fall, från kommun till kommun och till och med från handläggare till handläggare.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att likabehandlingsprincipen ska råda i fråga om ålder när personer ansöker om att få bli adoptanter?