den 6 november

Fråga

2008/09:223 Cypernföretag och skatteflyktslagen

av Raimo Pärssinen (s)

till finansminister Anders Borg (m)

År 2006 fanns, enligt statistiken, 80 svenska bolag och företag ägda av cypriotiska holdingbolag. Ett år senare, 2007, hade siffran stigit till 192. Men den verkliga siffran är troligen större, enligt Skatteverket. En skatteplaneringssida på nätet ger följande entusiastiska beskrivning av Cyperns möjligheter.

”En offshore-filial på Cypern ledd och kontrollerad från Cypern är skattskyldig för vinst med 4.25 %. En offshore-filial som inte leds och kontrolleras från Cypern är totalt skattebefriad. Vinsten beräknas på vanligt sätt, kostnader för huvudkontoret kan dras av från filialens vinst och kostnader för huvudkontoret beräknas vanligtvis procentuellt på filialens omsättning i förhållande till den totala omsättningen. … Banksekretessen är total och det är endast till centralbanken man är skyldig att informera vilka aktieägarna är. Cypern har ej ’Bearer Shares’, innehavaraktier.”

Ett vanligt ”upplägg” är att en svensk företagare, oftare ägare i ett fåmansbolag, skapar ett holdingbolag på Cypern, dit den svenska verksamhetens vinster slussas. Det utländska bolaget lånar sedan ut pengar till den svenska ägaren personligen – pengar som han eller hon kan använda privat eller för investeringar. På detta sätt reduceras den skatt som hade dragits om företagaren hade tagit ut pengarna i Sverige. Om den enda avsikten med det utländska bolaget är att undkomma svensk skatt kan den så kallade skatteflyktslagen åberopas, anser Skatteverket.

Avser statsrådet att ta initiativ till en skärpning av skatteflyktslagen om Skatteverket misslyckas med att åtgärda skatteflykten till Cypern?