den 31 oktober

Fråga

2008/09:207 Kilskriftstavlor – ett världsarv

av Siv Holma (v)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Den 1 september i år publicerades i Svenska Dagbladet en understreckare av en forskare i iranistik och religionshistoria vid Stockholms universitet. En grupp amerikaner hade i Israel fallit offer för ett terrordåd utfört av Hamas. De efterlevande krävde skadestånd av Iran, eftersom den iranska staten stött Hamas finansiellt. En federal domstol i Chicago dömde den iranska staten till ett skadestånd på 423 miljoner dollar. Det finns dock inga iranska tillgångar i den storleksordningen att konfiskera i USA, men det finns sedan 1937 ett stort antal flertusenåriga kilskriftstavlor utlånade till museer i USA. De efterlevandes advokater menar att dessa kan konfiskeras och säljas på den öppna marknaden, vilket antagligen skulle medföra att de splittras upp på flera ägare – antikvitetsjägare och spekulanter. De aktuella tavlorna är fortfarande indragna i en rättsprocess i USA och hotet att de ska auktioneras ut på den internationella konstmarknaden är enligt utredningstjänsten RUT överhängande. Kulturdepartementets åsikt är enligt utredningstjänsten att det behövs en grundläggande undersökning av vad som omfattas av världsarvet i Persepolis innan det går att avgöra om tavlorna skyddas av Världsarvskonventionen.

Det vore katastrofalt om ett sådant kulturellt arvegods som tillhör hela mänskligheten skulle hamna i privata händer. Ett oersättligt material för forskningen kring en av mänsklighetens äldsta kulturer skulle skingras.

Jag vill därför fråga kulturministern:

Avser ministern att verka för att det görs en grundläggande undersökning av vad som omfattas av världsarvet i Persepolis – innan tavlorna går ut på auktion?