den 22 september

Fråga

2008/09:20 Användande av beredskapspolisen

av Helena Bouveng (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Regeringen genomför nu en kraftfull satsning på polisen och det övriga rättsväsendet, vilket är mycket glädjande. Det sker bland annat en markant ökning av antalet poliser.

Det finns emellertid situationer när polisens resurser inte räcker till. En större olycka eller naturkatastrof kan ställa större krav på polisiära resurser än vad polisen förfogar över. Vid sådana tillfällen finns anledning att fundera över vilka resurser som borde ianspråktas.

Hösten 2009 tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Polisiära resurser kommer att behövas på olika håll, vägar ska bevakas, trafik dirigeras och så vidare.

I det sammanhanget är det märkligt att den särskilda beredskapspolisen inte används. Endast en gång sedan beredskapspolisen inrättades har den använts, trots att det i dag finns ungefär 1 500 beredskapspoliser i Sverige i avdelningar spridda över nästan hela landet. De har grundutbildning och ofta kompletterande utbildning och leds av erfarna yrkespoliser med ledarskapsutbildning.

Orsaken till att beredskapspolisen inte används torde vara att det krävs att respektive polismyndighet har ett särskilt avtal samt att beslut krävs av regeringen i varje enskilt fall.

Med anledning av detta vill jag fråga:

Vilka initiativ avser justitieministern att ta för att den särskilda beredskapspolisen ska komma till användning?