den 19 september

Fråga

2008/09:19 Hot mot svenska skogar

av Maria Plass (m)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Den svenska skogen ägs till 51 procent av enskilda, privata skogsägare. Flera av dessa har drabbats av vinterstormar i södra Sverige, till exempel Gudrun och Per. Skogsstyrelsen bedömer att mellan 1,5 och 3 miljoner kubikmeter skog har skadats. Dessa vindfällen har legat utspridda över landskapet och inneburit risker för omfattande granbarkborreangrepp.

För att minska risken för att friska träd angrips måste de privata skogsägarna skyndsamt rensa upp stormfällt virke i de egna skogarna. Detta har medfört stora, oplanerade kostnader för skogsägarna och därmed påverkat dem som företagare.

Det stora problemet handlar dock om att de regler som åläggs de privata skogsägarna inte omfattar naturreservaten. Resultatet har blivit att naturreservaten bäddat för en extrem insektspopulation.

De områden som oftast väljs ut att bli naturreservat är sådana där den privata skogsägaren lyckats vårda skogen på så sätt att den biologiska mångfalden har uppnåtts. Detta bör från statligt håll uppmuntras. I dag går staten i ett initialt skede in och konfiskerar mark till reservaten, vilket senare bidrar till att skogsägarnas kvarvarande skog angrips av skadeinsekter. Detta kan leda till minskade incitament att sköta skogen. I dag ser vi en situation med en alltmer utbredd irritation, och naturreservaten betraktas som en dubbel kostnad för många skogsägare.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att de privata skogsägarna inte ska drabbas av skadeinsekter i närliggande naturreservat?