den 27 oktober

Fråga

2008/09:157 Folkbokföringen

av Britta Rådström (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Folkbokföringen ska enligt uppgift koncentreras till 19 orter i landet 2009, personalen på nedläggningshotade orter har att följa med eller att bli uppsagd. För många kan det betyda ett långt pendlingsavstånd. Skatteverket har i oktober 2008 sagt upp 80 anställda som arbetar med folkbokföring.

Uppsägningen gäller redan från årsskiftet. Merparten av de 80 som berörs har långa anställningstider och tolv månaders uppsägningstid. Statstjänstemannaförbundet (ST) och Sveriges Akademikers centralorganisation (Saco) hävdar att det kommer att bli svårt att klara den löpande verksamheten. Samtidigt som den ordinarie personalen sägs upp kommer också visstidsanställda att lämna verket. Dessutom har det nya IT-stödet inte utvecklats fullt ut och de nya arbetssätten ännu inte satt sig. I de centrala förhandlingarna krävde facken att uppsägningarna skulle skjutas till den 1 januari 2010. Arbetsgivaren beslutade att uppsägningarna ska gälla från den 1 januari 2009.

Samtidigt håller en särskild utredare på att se över 1991 års folkbokföringslag och resultatet lär innebära flera förändringar. Till detta kommer att Skatteverket har fått uppdraget att ansvara för ett nytt ID-kort för personer som är folkbokförda i Sverige. Kortet ska bli tillgängligt senast den 1 juni 2009.

Förändringarna inom folkbokföringen är omfattande, sker snabbt och tycks genomföras utan större dialog med personalen. Det är oroande. Kommer servicen att fungera? Vilka regionala hänsyn tas till exempel i Norrland?

Avser statsrådet att ta några särskilda initiativ med anledning av de snabba och omfattande förändringarna inom folkbokföringen?