den 22 oktober

Fråga

2008/09:133 Osund EU-konkurrens inom bilindustrin

av Carl B Hamilton (fp)

till finansminister Anders Borg (m)

På EU-nivå har stats- och regeringscheferna fattat beslut om hur finanskrisen bör hanteras i EU. När dessa EU-beslut ska omsättas i praktiken och på nationell nivå är det viktigt att konkurrensneutralitet mellan ländernas regelverk noga upprätthålls. Det gäller att inte andra länders banker och finansiella institutioner – och därmed indirekt deras företagskunder och andra bankkunder – ges mer förmånliga (det vill säga statsstödda) villkor än dem som gäller för konkurrerande svenska banker, företag med flera. Ett särskilt för Sverige oroande exempel rapporteras i Financial Times den 21 oktober. Det gäller EU:s fordonstillverkare av vilka vi, som bekant, har fyra stora i vårt land. Enligt tidningen kommer tyska och franska fordonstillverkares finansbolag ”att definitiv omfattas av statsgarantisystemet”, enligt det tyska finansdepartementet.

Denna smittsamma protektionism bör Sverige med kraft och intensitet motarbeta. Det ska vara otillåtet att finanskrisens nya stödsystem tillåts få protektionistiska effekter. EU-kommissionens konkurrensdirektorat – med sina stora befogenheter – bör alarmeras liksom våra sannolika meningsfränder i Storbritannien. Om inte hamnar svenskt näringsliv och svenska bankkunder i en osund konkurrens mellan statskassor och finanskrismotiverade stödsystem i EU. De finansföretag som ska omfattas av finanskrisens stödsystem måste sålunda avgränsas med en så snäv definition som möjligt och bland annat endast omfatta genuina banker med oktroj eller motsvarande rättslig ställning.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att hindra finanskrismotiverade konkurrenssnedvridande statsstöd, inklusive hänvändelse till EU-kommissionens konkurrensdirektorat och allianssökande hos andra EU-länder?