den 22 oktober

Fråga

2008/09:125 Skadlig sjuknärvaro

av Torbjörn Björlund (v)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Arbetsmiljöverket genomför varje år undersökningar om arbetsorsakade besvär. Denna undersökning för år 2007 visade bland annat att 66 procent av kvinnor mellan 16 och 29 år hade jobb med ensidiga rörelser varav 28 procent i hög grad. Stress och underbemanning är ett allvarligt problem, 26 procent av kvinnor mellan 50 och 64 år sade att de i hög grad hade alldeles för mycket att göra. Det finns brister i arbetsmiljöarbetet, 22 procent sade att problem i arbetsmiljön sällan eller aldrig åtgärdades. Enbart 30 procent av de tillfrågade hade aldrig de senaste tolv månaderna jobbat trots att de borde vara sjukskrivna. Hela 20 procent av unga kvinnor hade varit sjuknärvarande fyra gånger eller mer på ett år.

Nu har fackförbundet Unionen genomfört en undersökning av sjuknärvaron. Det visar sig att många går till jobbet trots att de är sjuka. Sjuknärvaro på jobbet är inte unikt för Unionens medlemmar, den förekommer överallt. I vissa fall behöver viss sjuknärvaro inte vara skadlig – i andra fall är den mycket skadlig både för en själv, kolleger, kunder, patienter med flera.

Det är i dag inte billigt att vara korttidsfrånvarande på grund av sjukdom. Underbemannade personalorganisationer bidrar till sjuknärvaro vilket i sin tur ökar de långa sjukfallen och verkligt utanförskap.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin:

Avser ministern att ta några initiativ för att minska den skadliga sjuknärvaron i arbetslivet?