den 6 augusti

Fråga

2008/09:1127 Försämrad sjukförsäkring och dess påverkan på kommunerna

av Siw Wittgren-Ahl (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Kostnaderna för sjukskrivna och förtidspensionerade minskar. Arbetet med att minska den höga sjukfrånvaron inleddes av den socialdemokratiska regeringen redan i början av 2000-talet. Målet var att skapa broar tillbaka till arbetslivet, bland annat genom att förbättra sjukskrivningsprocessen och att tydligare involvera hälso- och sjukvården, ge stöd till omskolning åt individer med arbetsförmåga, nya former av anställningar med offentligt stöd och mer förebyggande arbete ute på arbetsplatserna. Antalet sjukpenningdagar har också minskat kontinuerligt sedan 2002.

Den rehabiliteringskedja som den nuvarande moderatledda regeringen infört har en helt annan konstruktion. Nu finns det hårda tidsbegränsningar för insatserna gentemot de sjuka. Om den sjuke inte behagar bli frisk tillräckligt snabbt kastas hen eller hon helt sonika ut ur sjukförsäkringen. Prognoser från Försäkringskassan pekar på att 32 000 personer utförsäkras under 2010 och ytterligare 19 000 året därpå. Effekten för de drabbade och deras hemkommuner blir förödande. För det blir förstås kommunernas socialkontor som får ta emot dem som staten behagar kasta ut från sjukförsäkringen. Kommunerna får stå för notan för den moderatledda regeringens nedmontering av trygghetssystemen.

Att kommunernas kostnader minskar genom lägre sjukfrånvaro bland de anställda och att premierna till AFA:s försäkringar sänks är inte tillräckligt för att kompensera för regeringens politik.

Min fråga är om statsrådet är redo att ta ansvar för följderna av den försämrade sjukförsäkringen och kompensera kommunerna för ökade socialbidragskostnader.