den 24 juli

Fråga

2008/09:1113 Kronofogdemyndighetens resurser

av Birgitta Eriksson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Den moderna Kronofogdemyndigheten gör givetvis vad den kan för att hjälpa människor som hamnat i skulder och på obestånd. Själva indrivningen är bara en del av verksamheten. Det handlar mycket om information, rådgivning och uppgörelser som gör det möjligt för människor att ta sig ur en skuldsituation.

När en administrativ organisation pressas genom försämrad ekonomi och färre personal sker en krympning och fokusering mot ”enklare” och mer lagreglerade uppgifter. Att resonera med folk tar tid, att hjälpa till med att reda ut enskildas privatekonomi och göra avbetalningsplaner tar ännu mera tid. När Kronofogdemyndigheten sätts på svältkur finns det en uppenbar risk att verksamheten tenderar mer mot ren indrivning och lagföring.

En pressad kronofogdemyndighet kommer att bli en mindre medborgarvänlig, kommunikativ och serviceinriktad myndighet.

Landets skuldsatta fortsätter att öka under lågkonjunkturen; här finns en eftersläpning som finansministern måste vara uppmärksam på. Långt efter det att konjunkturen för företagen har vänt kommer de skuldsatta att fortsätta öka. Ansökningarna om betalningsförelägganden, det vill säga obetalda skulder, uppges ha ökat med 27 procent i juni och med 25 procent första halvåret.

Avser finansministern att ta något initiativ för att förbättra Kronofogdemyndighetens möjlighet att utföra sitt arbete med att stödja utsatta att sanera sin ekonomi?