den 4 juni

Fråga

2008/09:1009 Minorna i Östersjön

av Yvonne Andersson (kd)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

I Östersjön och Västerhavet ligger i dag tusentals minor. Under de båda världskrigen lades uppskattningsvis 180 000 minor ut av de krigförande länderna. Många är oskadliggjorda, men fortfarande finns många potentiellt farliga minor kvar.

I många delar av Östersjöns botten finns inget syre och ingen växtlighet. Östersjön är till stora delar ett dött hav där det inte finns något som bryter ned metaller. Minorna rostar inte och kan därför vara aktiva flera decennier längre än deras beräknande livslängd.

Faran för minor blev nyligen aktuell då den nedskjutna DC 3:an skulle bärgas. Då upptäcktes en gammal tysk minlinje från första världskriget i närheten av vraket. Det visade sig att minorna fortfarande var skarpa, och man var tvungen att spränga minorna innan DC 3:an kunde lyftas till ytan.

Det händer även att minor fastnar i fiskares trålar. Häromåret följde en mina med en fiskebåt in i Göteborgs hamn. Hade den kommit på drift i hamninloppet eller detonerat kunde det ha fått stora konsekvenser.

Även om det var länge sedan någon dödades av en mina i svenska vatten utgör minorna en allt större risk med tanke på att havsbottnen exploateras allt hårdare nu för tiden. Det handlar till exempel om vindkraftsanläggningar, elkablar, oljeriggar och gasledningar som placeras i havet, liksom kaj- och brobyggen.

Många minor ligger även i farleder där det dagligen passerar en stor mängd passagerarfartyg och oljetankrar.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga försvarsministern:

Vad avser försvarsministern att  vidta för åtgärder för att få bort minorna i Östersjön och Västerhavet och förhindra att en katastrof inträffar?