den 30 oktober

Interpellation

2008/09:84 Forskningspengar till Södertörns högskola

av Mikael Damberg (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Under den senaste tioårsperioden har Socialdemokraterna genomdrivit en radikal satsning på högre utbildning och forskning. Fyra högskolor har utvecklats till fullfjädrade universitet. Genom en målmedveten politisk satsning finns det i dag universitet och högskolor runt om i landet som fungerar som kraftcentrum för utvecklingen i varje enskilt län. Det har visat sig vara en mycket effektiv och tillväxtfrämjande politik.

Utbyggnaden och satsningen på högskolorna skedde dock inte utan politisk strid. Inte minst Moderaterna motarbetade satsningarna och kallade länge de nya högskolorna för ”bygdehögskolor”.

Södertörns högskola är ett ungt och dynamiskt lärosäte med unik profil, beläget i södra Stockholm. Här finns kvalificerad forskning inom ett antal profilområden, en omfattande grundutbildning och en stor bredd i rekryteringen. Ett mångvetenskapligt arbetssätt är utmärkande för högskolan. Samverkan över ämnesgränserna betonas för att nå nyanserad kunskap om komplexa samhälleliga fenomen.

I regeringens proposition 2008/2009:50 med namnet Ett lyft för forskning och innovation föreslår regeringen att samliga lärosäten ska tilldelas en basresurs för forskning om minst 8 000 kronor per helårsstudent. Av svårbegripliga skäl är dock Södertörns högskola den enda högskolan i landet som inte tillförs ökade resurser med utgångspunkt i antalet studenter. Det anslag som regeringen föreslår inför 2009 uppgår för Södertörns högskolas del till 31 425 000 kronor, vilket omräknat är 5 415 kronor per helårsstudent. Det finns inget annat jämförbart lärosäte som föreslås få mindre än 8 309 kronor per helårsstudent.

Regeringen motiverar det lägre anslaget till Södertörns högskola med att högskolan har tillgång till resurser från Östersjöstiftelsen, men dessa medel disponerar inte högskolan över som om de vore fakultetsmedel. Östersjöstiftelsens ändamål är enligt stiftelsens stadgar att stödja forskning och utbildning med denna inriktning i södra Stockholmsregionen utan begränsningar till vissa discipliner. Medel till nya forskningsprojekt på Södertörns högskola söks från stiftelsen en gång per år.

Nästan alla universitet och högskolor har närstående stiftelser utan att regeringen därför reducerar deras resurser. Den negativa särbehandlingen av Södertörns högskola blir därmed ännu märkligare. Södertörns högskola har inte fria medel från Östersjöstiftelsen som är jämförbara med det statliga forskningsanslaget.

Regeringens förslag medför att Södertörns högskola får ett anslag för forskning och utbildning på forskarnivå som ligger minst 15 miljoner kronor under den föreslagna basresursen.

De medel som Södertörns högskola på det här sättet går miste om är tänkta att ge lärosätena möjlighet att agera självständigt och besluta strategiskt angående långsiktiga inriktningar och prioriteringar när det gäller forskning. Medlen skulle exempelvis ha kunnat användas för att stärka Södertörns högskolas forskningsprofil och för att ge utrymme för forskning i tjänsten för lärarna.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att ta initiativ till att fördelningen av forskningsmedel rättas till så att Södertörns högskola behandlas på samma sätt som andra högskolor vad gäller tilldelning av resurser?