den 29 oktober

Interpellation

2008/09:79 Bristen på vårdplatser i sjukvården

av Ylva Johansson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Det råder brist på vårdplatser i många landsting och på många sjukhus. En betydande del av läkarnas tid går åt till att finna vårdplatser åt sina svårt sjuka patienter som inte kan skickas hem, tid som bättre hade kunnat användas för vårdande uppgifter.

I augusti genomförde Socialstyrelsen en översyn som visade på betydande brister. Redan för fem år sedan visade Socialstyrelsen i en rapport att det fanns överbeläggningar vid flertalet besökta sjukhus, och att hälften av sjukhusen hade patienter som var utlokaliserade till andra avdelningar. Vid den granskningen visade det sig att personalen uppfattade systemet med att utlokalisera patienter som riskfyllt samt att dessa patienter riskerade att få sämre omvårdnad, medicinsk diagnostik och behandling. Patienterna riskerade även förlängd vårdtid.

Socialstyrelsens översyn i år visar att man har vidtagit åtgärder för att skapa rutiner för att hantera överbeläggning och utlokalisering av patienter, men att de patientsäkerhetsrisker som tidigare påvisades kvarstår.

Enligt Socialstyrelsens slutsats är det särskilt angeläget att antalet utlokaliserade patienter minimeras, då detta kan påverka patientsäkerheten negativt. Mot denna bakgrund vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att säkerställa att det finns tillräckligt med vårdplatser för patienterna så att det inte negativt påverkar patientsäkerheten?