den 22 oktober

Interpellation

2008/09:57 Skolpeng och danskt riskkapital

av Thomas Strand (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Det danska investmentbolaget Axcel köpte nyligen friskolekoncernen John Bauer Organization AB, med 10 000 ”kunder”, det vill säga elever, pedagogisk och övrig personal. Köpeskillingen hålls hemlig som vid andra storaffärer, men John Bauer-koncernens ägare kände sig nöjd med affären.

Spekulationerna om varför friskolekoncernen såldes är många och frågeställningarna hopar sig. Jag kan konstatera att en friskola med goda ekonomiska resultat blivit intressant som handelsvara för ett investmentbolag.

Varför vill ett investmentbolag som aldrig sysslat med pedagogisk verksamhet eller, som de själva säger, inte har kompetens inom området, köpa en friskolekoncern? Av det som hitintills redovisats ser jag inga andra motiv än att tjäna pengar. Det finns inget investmentbolag som köper in sig i en helt ny bransch utan att först ha kalkylerat med möjligheten att göra goda förtjänster.

Det kan inte vara avsikten att skattemedel som avsatts för utbildning ska säljas och bli en del av ett investmentbolags riskkapital. Frågan väcks också om det är moraliskt riktigt att en ägare som etablerat en friskolekoncern med skattemedel ska kunna göra en god förtjänst genom att sälja verksamheten vidare. Försäljningen väcker frågor om hur skattebetalares pengar används och förvaltas.

Enligt en elevkårsledamot på John Bauer-skolan i Jönköping blev han och eleverna helt tagna på sängen. Vilken känsla av tilltro till vuxenvärlden och demokratiska processer skapar ett sådant beteende?

En annan fråga som väcks är nödvändigheten av att utreda om den juridiska person som fått tillstånd att starta och driva en friskola utan vidare ska kunna överlåta eller sälja verksamheten utan att affären först prövats av beviljande myndighet.

Jag vill därför fråga utbildningsministern:

Vad avser utbildningsministern att göra för att förhindra att friskolor som byggts upp av skattemedel betraktas som en handelsvara genom att exempelvis säljas till investmentbolag?

Vad avser utbildningsministern att göra för att skapa ett tydligare regelverk vid försäljning av friskolor?

Är utbildningsministern beredd att ta initiativ till att utreda frågan om en juridisk person som fått tillstånd att starta och driva en friskola utan vidare ska kunna överlåta eller sälja verksamheten utan att affären först prövats av beviljande myndighet?