den 22 oktober

Interpellation

2008/09:56 Svenskt företag med verksamhet i illegal bosättning på Västbanken

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Diakonia, Svenska kyrkan och Swedwatch avslöjade den 21 oktober 2008 att det svenska företaget Assa Abloy AB:s dotterbolag Mul-T-Lock bedriver verksamhet i en illegal israelisk bosättning på den ockuperade Västbanken. Enligt rapporten ”Illegal Ground: Assa Abloy´s business in occupied Palestinian territory” bryter verksamheten mot folkrätten eftersom den bedrivs i en bosättning på ockuperat territorium. Styrelseordförande för Assa Abloy är Gustaf Douglas, som också sitter i Moderata samlingspartiets partistyrelse.

Mul-T-Lock producerar lås och säkerhetssystem i industriområdet Barkan som ligger i Ariel, en av de största bosättningarna på Västbanken. Enligt internationell folkrätt är israeliska bosättningar i det ockuperade Palestina olagliga. Artikel 49(6) i fjärde Genèvekonventionen slår fast att en ockupationsmakt, i det här fallet Israel, är förbjuden att flytta sin egen befolkning till det ockuperade området. Men Israel bryter konsekvent mot denna lag, trots löften som gjorts senast år 2007 under Annapolisprocessen om att avbryta bosättningspolitiken. I dag finns det så många som 149 bosättningar på Västbanken med ca 162 000 bosättare.

Bosättningarna försvårar situationen för den palestinska befolkningen avsevärt. Israel har byggt en apartheidmur runt de flesta bosättningar som fragmentiserar det palestinska landskapet. Det gör att palestinier inte kan färdas normalt genom landet. De tvingas ständigt ta omvägar och stanna vid någon av de hundratals checkpoints som placerats ut av Israel. Detta har bland annat inneburit att tillgången till vatten begränsats, samtidigt som hunger, fattigdom och arbetslöshet ökat.

Folkrätten förbjuder alla handlingar som direkt eller indirekt bidrar till befolkningsflytt från Israel till det ockuperade Palestina. Diakonia, Svenska kyrkan och Swedwatch skriver att det faktum att Mul-T-Lock finns i en bosättning gör det i teorin möjligt för en sådan befolkningsflytt, eftersom företaget skapar jobbtillfällen. Dessutom menar de att det finns en folkrättslig grund att anklaga ägaren Assa Abloy för plundring, eftersom åtminstone delar av den mark som Mul-T-Lock bedriver sin verksamhet på stulits från dess palestinska ägare.

Enligt the Middle East Quarter (EU, UN, Ryssland och USA) utgör bosättningarna ett stort hinder för fredsprocessen och bör avvecklas. Diakonia, Svenska kyrkan och Swedwatch skriver i rapporten att eftersom Assa Abloy understöder en fortsatt utbyggnad av bosättningar bidrar företaget till en försvårad fredsprocess. När Assa Abloy i undersökningen till rapporten fick frågan om hur de ser på att fabriken ligger i ett område som enligt internationell lag anses vara illegal och i ett land som inte anses tillhöra Israel, svarade företaget med tystnad.

Mul-T-Locks produkter exporteras bland annat till flera länder i EU. Israel och EU har sedan flera år tillbaka ett frihandelsavtal. Det inkluderar dock inte produkter som produceras i illegala bosättningar, som i stället är föremål för vanlig taxering. Men det är oklart hur väl detta efterföljs.

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesministern:

1. Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att förhindra att svenska företag bedriver verksamhet på Västbanken som strider med folkrätten?

2. Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att garantera att de produkter som produceras på Mul-T-Locks anläggning i bosättningen Ariel inte omfattas av EU:s handelsavtal med Israel?