den 14 maj

Interpellation

2008/09:538 Försämringarna i sjukförsäkringen

av LiseLotte Olsson (v)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Nästan tio månader har gått sedan försämringarna i sjukförsäkringen trädde i kraft. Försämringarna har skakat om Sverige. Det är många av oss som upprörs över att cancersjuka och andra sjuka numera tvingas bekosta skattesänkningar för landets mångmiljonärer. Men folk värnar om en solidarisk sjukförsäkring. Därför är det inte utan motstånd som högerregeringen har attackerat vår viktigaste trygghetsförsäkring. Protesterna måste dock komma till statsrådets kännedom.

I höstas startade sjuksköterskan Margareta Tiger ett upprop mot försämringarna i sjukförsäkringen. I uppropet skriver hon: ”Räkningarna ska ju betalas oavsett om man får sjukskrivningen beviljad eller inte. Konsekvenserna av dagens politik innebär förlängt lidande, ökat lidande och ökad ohälsa.” Vidare skriver hon: ”Jag oroar mig djupt över det omänskliga klimatet som sprider sig i samhället. Namninsamlingen är tänkt att till slut landa hos samtliga partier i riksdagen. De behöver få veta konsekvenserna av sina fattade beslut. Jag hoppas även få träffa politiker en stund för att få framföra mina förslag till lösningar.” Namninsamlingen pågår fortfarande på webben och hade måndagen den 11 maj 69 463 underskrifter.

Margareta Tiger och de andra bakom Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt i Härnösand hade utlyst den 25 april till en nationell protestdag mot försämringarna i sjukförsäkringen. Demonstrationståget i Härnösand tågade från stadsparken till torget och plakaten talade sitt tydliga språk: ”Sluta kränka, börja tänka! Livskvalitet för alla! Stoppa hetsjakten! Nu är det nog! Rehabilitering först! Respekt.”

Även vi i Vänsterpartiet arrangerade en manifestation den 25 april på Mynttorget. Som talare medverkade bland andra Inger Forsgren, ordförande i Hiv-Sverige. Inger berättade att hon ofta får samtal från medlemmar som blivit eller riskerar att bli utförsäkrade och nu tvingas gå till socialen.

Försämringarna i sjukförsäkringen har utlöst en proteststorm. I samband med att beslutet om försämringarna i sjukförsäkringen fattades hade fackförbundet Kommunal samlat in 64 569 namnunderskrifter i protest mot beslutet. Men när Marianne Lindberg, initiativtagare och dåvarande ordförande för Kommunal Norrland samt Ylva Thörn, förbundsordförande för Kommunal, skulle överlämna protestlistorna vägrade socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson att träffa dem.

Även Resurs, Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället, som är ett partipolitiskt obundet nätverk som grundades av en grupp läkare och juridiskt kunniga i mars 2008, startade en namninsamling med ca 3 000 namnunderskifter som överlämnades i samband med att beslutet fattades.

Enligt Försäkringskassan beräknas 30 000 personer gå miste om sin ersättning från sjukförsäkringen 2010 till följd av de nya reglerna. Samtidigt beräknas arbetslösheten uppgå till 11 procent samma år. Enligt Arbetsförmedlingen beräknas 36 000 personer som gått miste om sin ersättning från sjukförsäkringen komma till Arbetsförmedlingen nästa år. Resurserna att stödja dessa personer är dock begränsade med tanke på den höga arbetslösheten. Samtidigt beräknar regeringen i den ekonomiska vårpropositionen att utbetalningarna av försörjningsstöd kommer att öka med 50 procent de närmaste åren.

Mot bakgrund av det som anförts vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att de fasta tidsgränserna i sjukförsäkringen ska avskaffas och den tidsbegränsade sjukförsäkringen återinföras så att inte tusentals människor hamnar utanför försäkringsskyddet 2010?

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att erbjuda insatser åt de sjuka som hänvisas till Arbetsförmedlingen?