den 13 maj

Interpellation

2008/09:518 Fritidsledarutbildningen

av LiseLotte Olsson (v)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Det har kommit till min kännedom att många av dem som arbetar som fritidsledare saknar en fritidsledarutbildning. Enligt en kartläggning från Ungdomsstyrelsen varierar andelen personal med fritidsledarutbildning mycket i olika delar av landet, från 90 procent i södra Stockholm till 40 procent i Jönköpings län. Samtidigt som det saknas utbildad personal har folkhögskolorna, som i dag ansvarar för fritidsledarutbildningen, enligt uppgift svårt att fylla sina platser. Fritidsledarna kan dock enligt Ungdomsstyrelsens kartläggning ha andra utbildningar eller erfarenheter som är relevanta för arbetet med ungdomar. Men inventeringen visar ändå att de saknar specifik kunskap som krävs för att kunna arbeta på ett genomtänkt och strukturerat sätt med ungdomars fritid, såsom kunskap om ungas situation, förebyggande och främjande arbete, risk- och skyddsfaktorer, ledarskap och kunskap om offentlig förvaltning.

Fritidsgårdsverksamheten har stor betydelse för ungdomar, inte minst för de unga människor som har trassliga sociala förhållanden. För att vara en bra förebild för de unga och kunna hantera olika typer av situationer som kan uppstå krävs självfallet en god utbildning. Utbildningsministern torde därför ha ett stort intresse av att stärka utbildningsnivån hos fritidspersonalen.

Med hänvisning till vad som anförts vill jag ställa följande frågor till utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att höja utbildningsnivån bland dem som arbetar inom fritidsgårdsverksamheten?

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att utreda fritidssektorns behov av ledare, chefer och verksamhetsutvecklare?

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att göra fritidsledarutbildningen till en attraktiv utbildning?