den 8 maj

Interpellation

2008/09:490 Konsumentvägledare

av Egon Frid (v)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Regeringens övergripande mål med konsumentpolitiken är att ”konsumenterna har makt och möjlighet att göra aktiva val”. För att ge ett reellt innehåll till regeringens övergripande konsumentpolitiska mål krävs ett brett konsumentskydd på hög nivå samt tillgång till lättillgänglig och tillförlitlig information. Det innebär framför allt en effektiv och väl fungerande marknadskontroll och tillsyn av efterlevnaden av lagstiftningen.

Konsumentverket har i sin rapport 2009:11 Kommunernas konsumentvägledning – en lägesrapport 2009 kunnat konstatera att 21 av landets 290 kommuner helt saknar konsumentverksamhet. Sämst är läget i Stockholm där 8 av 26 kommuner saknar konsumentverksamhet, vilket innebär att 15 procent av stockholmarna, ca 300 000 personer, inte har någon konsumentvägledare att vända sig till.

Dessutom visar rapporten på en minskning av antalet årsarbetskrafter som arbetar med konsumentvägledning i hela landet från 147 i fjol till 143 i år. I genomsnitt innebär det att 64 730 invånare tvingas samsas om en årsarbetskraft.

För att kunna ställa krav på varor och tjänster är det viktigt att ha kännedom om vilka rättigheter man har som konsument. Den lokala konsumentvägledningens uppgift är att hjälpa dem som behöver ett extra stöd för att hävda sin rätt som konsumenter inför ett köp eller när någon vara eller tjänst ska reklameras. En lika viktig del av konsumentvägledarnas arbete är att sprida information om lagar och regler till allmänhet, skolor och företag. Att ett sådant förebyggande arbete bedrivs kontinuerligt är något som både den enskilda konsumenten, näringsidkaren och samhället vinner på. Enligt en konsumentundersökning beställd av Jordbruksdepartementet är den kommunala konsumentvägledningen samhällsekonomiskt lönsam (Ds 2004:51 s. 113, prop. 2005/06:105 s. 45).

Jag vill med anledning av detta fråga ministern:

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att ge konsumenterna ”makt och möjlighet att göra aktiva val” i samtliga Sveriges kommuner?

Är ministern beredd att medverka till att lagstiftningsförslag utarbetas i syfte att kommunerna blir skyldiga att tillhandahålla konsumentvägledare?