den 17 april

Interpellation

2008/09:465 Studentinflytande

av Tone Tingsgård (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus.

Inom Uppsala universitet finns en mängd gamla traditioner, symboler och högtider som levt vidare och är en naturlig del av det akademiska Uppsala i dag. En del av detta är det rika och smått unika kår- och nationslivet. Redan på 1600-talet bildades nationerna för att studenter från samma delar av landet skulle kunna träffas och umgås. Uppsala studentkår, med anor från 1800-talet, grundades för att ta hand om de frågor som rör alla studenter oavsett bakgrund. Grundandet av kåren blev starten för ett mångårigt arbete för att förbättra studenternas villkor vid Uppsala universitet och i samhället.

Än i dag spelar studentkårerna och nationerna en viktig roll. Uppsala studentkår är med sina 34 000 medlemmar Sverige största. På grund av Uppsalas unika förhållanden, där de 13 studentnationerna tillgodoser studenternas studiesociala behov, är Uppsala studentkår helt inriktad på studiebevakning, studentmedverkan och annat påverkansarbete.

En av kårens huvuduppgifter är att utse studeranderepresentanter och se till att studentinflytandet på universitetet säkras. Sammanlagt utser kåren studentrepresentanter till över 950 poster på universitetet. Uppsala studentkår jobbar aktivt för och värnar om studentmedverkan vid Uppsala universitet. Av Uppsala studentkårs terminsavgift på 130 kronor går över 95 procent till studentmedverkan.

Jag vill med anledning av detta fråga:

Vilka effekter på studentinflytandet får, enligt statsrådets ställningstagande, avskaffandet av kårobligatoriet?

På vilket sätt avser statsrådet att verka för att studenternas inflytande garanteras i framtiden?