den 2 april

Interpellation

2008/09:442 Anmälan till EU-kommissionen om otillåtet statsstöd till kommunägda bostadsföretag

av Hillevi Larsson (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Fastighetsägarna Sverige anmälde 2005 genom sin europeiska organisation landets kommuner för att lämna otillåtet stöd till sina bostadsföretag. Fastighetsägarna menade att det påstådda stödet strider mot EU:s statsstödsregler och snedvrider konkurrensen och tvingar de privata hyresvärdarna att hålla nere sina hyror. Om Fastighetsägarna skulle ha rätt måste dagens system för hyressättning överges och hyrorna kommer att hamna på samma nivå som marknadshyror. Anmälan var ett försök att slå sönder bruksvärdessystemet. Fastighetsägarnas anmälan ingår i en offensiv från fastighetsägarorganisationer också i andra medlemsländer att driva igenom marknadshyror och försvaga den socialt inriktade bostadssektorn genom anmälningar till EU-kommissionen.

På kommissionens begäran besvarade den socialdemokratiska regeringen klagomålet i december samma år och framförde att hyreslagstiftningen är en social skyddslagstiftning, som inte är unik för Sverige, och att de kommunägda bostadsföretagen inte ges några avgörande fördelar. I svaret sades vidare att bostadspolitiken i grunden är en nationell fråga.

För att närmare belysa frågan tillsattes en utredning under Arbetsdomstolens ordförande Michaël Koch. För ett år sedan presenterade han sina resultat och kom med förslag till mycket omfattande förändringar. De kommunägda bostadsföretagen skulle i allt väsentligt sträva efter högsta möjliga vinst och hyrorna höjas till marknadshyresnivå. Dessbättre hade utredaren på viktiga punkter missuppfattat EG-rätten, vilket flera viktiga remissinstanser som SKL, Sieps (Svenska institutet för europapolitiska studier), Sabo och Hyresgästföreningen lyfte fram. EG-rätten är inte ett hot, vare sig mot de kommunägda bostadsföretagens verksamhet eller mot bruksvärdessystemet.

Dessutom har rättsutvecklingen i EG-domstolen under de senaste åren inneburit att sociala hänsyn väger tyngre än tidigare när de ska vägas mot den inre marknadens krav. Även Lissabonfördraget kommer att innebära ett starkare skydd för socialt inriktade verksamheter.

Utifrån detta kunde man ha förväntat sig en rad initiativ från regeringen till skydd för de allmännyttiga bostadsföretagen, bruksvärdessystemet och hyresgästerna gentemot EU-kommissionens tjänstemän. Regeringen kunde ha delgivit tjänstemännen på EU-kommissionen en uppdaterad tolkning av EG-rätten och begärt att ärendet skulle avskrivas.

Mina frågor till statsrådet är:

1. Har statsrådet tagit till sig de synpunkter som förts fram av de nämnda remissinstanserna?

2. Är det statsrådets ställningstagande att EG-rätten kräver förändringar i allmännyttans verksamhet eller i bruksvärdessystemet?

3. Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av att Fastighetsägarnas anmälan till EU-kommissionen fortfarande är anhängig?

4. Varför har regeringen inte begärt att EU-kommissionen avskriver Fastighetsägarnas anmälan?