den 16 oktober

Interpellation

2008/09:43 Involvering av parterna i fredsprocessen mellan Israel och Palestina

av Thomas Strand (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Palestinafrågan har varit kärnan i Mellanösternkonflikten i mer än åtta decennier. Många försök till en fredslösning har inletts, men lika ofta har dessa ansträngningar slutat i besvikelse. Fortfarande respekterar inte Israel folkrätten utan fortsätter sin ockupation av områden som erövrades i kriget 1967. Folkrätten bryts också genom bosättningarna på de ockuperade områdena och den mur som nu till betydande delar byggs på den palestinska Västbanken. Till det kommer den omänskliga isoleringen av Gaza som gör livet oerhört svårt för många palestinier.

För muslimer och araber från Marocko till Indonesien, samt de som bor i väst, har Palestinafrågan hela tiden haft en symbolmättad innebörd för deras tolkning av konflikterna i Mellanöstern. Arabvärlden ser att Europa och västvärlden inte respekterar FN:s resolutioner i Palestinakonflikten genom att underlåta att ställa kraftfulla krav på Israel. Arabvärlden och Afrika ser att det inte ställs krav på Israel att låta de palestinska flyktingarna återvända hem. Samtidigt ställer EU, Sverige och USA de hårdaste politiska kraven på den svagare parten i Palestinakonflikten – de palestinska araberna på Västbanken och i Gaza.

I januari 2006 fick araberna i Palestina en demokratiskt vald regering. Men Europa och väst tog inte vara på chansen att stödja denna unika öppning för demokrati i arabvärlden. I stället isolerade man den folkvalda palestinska regeringen och bidrog därigenom till det sammanbrott av de palestinska mödosamt byggda demokratiska institutioner som vi nu åser. På grund av EU:s och västvärldens politik sjunker respekten i Mellanöstern för demokrati som styrelseform, för FN:s resolutioner och för västvärldens ledande roll i världspolitiken. Vi bäddar för nya konflikter.

För närvarande är konflikten och fredsförhandlingarna i ett känsligt läge. Situationen blir inte enklare av den pågående konflikten mellan Fatah och Hamas. Fredsprocessen måste aktivt stödjas av den svenska regeringen.

Mina frågor till utrikesministern är:

Vad avser utrikesministern att göra för att samtal med samtliga relevanta valda politiska ledare på Västbanken, i Gaza och i Israel ska komma till stånd?

Vad avser utrikesministern att göra för att verka för försoning mellan parterna på Västbanken och i Gaza, så att en demokratisk palestinsk regering kan återinsättas?